Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2013. Június 12. 22:24, szerda | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Szigorodik a Btk. - súlyos években mérik a bódulatot

Szigorodik a Btk. - súlyos években mérik a bódulatot

A bizonyosan bekövetkező időnkénti – akár alkohol, akár valamiféle kábítószerrel előidézett – tudatmódosításnál nagyobb veszélyek is leselkedhetnek a fiatalokra a nyáron.

Az első veszély ugyanaz, ami az év egészében jelen lehet sok esetben: a család nem megfelelő működése. Ahol megvan a bizalom szülő és gyerek között, ott a nyári időszak lazulásai idején sem kell oly mértékben aggódni a fesztiválok és egyéb bulik miatt, mint ahol nincs meg ez a „baráti” kapcsolat. Ezt állítja Simicz-Futó Katalin, a somogyi drogambulancia vezetője. Aki a másik komoly, egyszersmind új veszélyforrást a júliustól szigorodó büntető törvénykönyvben látja. A jogszabály ugyanis tíz év után ismét önálló büntetési tételként fogalmazza meg a kábítószer-fogyasztást. A szakember szerint a tiltás nem fog eredményre vezetni, mert ez a korosztály – tegye a kezét a szívére bármely szülő – bizonyos élményeken mindenképpen átesik. A fiatalokkal a felelősségről kell beszélgetni, hogy ha elkerülhetetlenül szembe jön velük a kipróbálás lehetősége, tudjanak magukra vigyázni. No és egymásra, mert ez is fontos. Valakinek józannak kell lenni, hogy vezetni tudjon, vagy hogy ha szükséges, mentőt hívhasson.

Az INDIT Közalapítvány somogyi drogambulanciája a nyáron is várja az új vagy régi kérdésekkel, szakmai támogatást kívánó élethelyzetekkel találkozó fiatalokat, hozzátartozókat. Mindenhol azonban ők sem tudnak ott lenni, ahol magasabb hőfokra érkezik a hangulat. A zenei fesztiválok, a balatoni nyár szórakozóhelyei, vagy akár a házibulik is alkalmat teremthetnek a módosult tudatállapotra. De a táborok is, csibész vagy csak érdeklődő kiskamaszokkal. Ahogy a klasszikus – és a társadalmi hatásához képest kulturálisan túlságosan elfogadott – alkoholmámornak is megvannak a játékszabályai, és kiismerhető következményei, úgy a drogok kipróbálása vagy alkalmi használata is megkívánja a felelős magatartást.

Ahol a családban van idő a minőségi beszélgetésekre, ott a fiatal nagyobb biztonságban vészeli át a „próbaidőszakot”: amikor megismerkedik egy új típusú bódulattal. Ahol a beszélgetés nincs meg, sem a buli előtt, sem utána, ott e nem figyelés miatt könnyebben elcsúszhat rossz irányba a dolog.
– Nyáron a szülők talán kevésbé stresszelnek, főleg szabadság alatt, így ez az időszak alkalmas lehet az őszinte beszélgetésre a kamaszokkal – mondta Simicz-Futó Katalin. A pszichiáter szerint a kipróbálást lehet ugyan tiltani, de nem érdemes, mert ezzel még izgalmasabbá válik a tiltott gyümölcs. A kriminalizáció a titkolózást is erősítheti a fiatalokban. A Btk. júliustól ismét két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti – az elterelés korlátozottabb alternatívája mellett – a kábítószer-fogyasztást, az elmúlt évtizedben a szerzés és a tartás volt bűncselekmény.

A pszichiáter szerint az ártalomcsökkentés jelentősége továbbra is nagy, miután lesznek fiatalok, akik adott szituációban nem fognak kitérni a lehetőség elől. És ez, mint ismert, nem iskolázottsági kérdés: az elitgimnáziumokban tanulók semmivel sem restebbek szembenézni a kihívással, vagyis kipróbálni egy szert. Azt kell azonban tudniuk, hogy mit fogyasztanak. De hasonlóképpen az alkoholfogyasztásnak is megvannak a szabályai: keverni nem érdemes az italokat, mert a szivacs-magatartás megbosszulja magát.
– Fontos, hogy minden társaságban legyenek, akik tudnak vigyázni a többiekre, nem engedik őket droghatás után éjszakai fürdőzésre, nem engedik őket a volánhoz, vagy akár orvosi segítséget hívnak: de mindez az alkoholfogyasztás esetleges következményeire is igaz – mondta a szakember.

A drogokkal összefüggésben azt is elmondta Simicz-Futó Katalin: nemcsak nyáron, hanem mindig igaz, hogy a poharat nem hagyjuk magára, ha megtettük, nem isszuk meg az ott felejtett italt, és csak a szemünk előtt kinyitott tartalmat fogyasztjuk el. Az ugyanis tényleg kriminális, hogy elvetemült bűnözők leshetik az alkalmat, hogy elkábítsák a szórakozó fiatalokat, akár nyereség-, akár másfajta vágyból.

A fentiekről a Szenvedélyek napján, június 21-én Kaposváron – részletek a közösségi portálon – tudhatnak meg többet az érdeklődők a Tükör drogambulancia és a Tükörkép Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ munkatársaitól. Akik a Bulisegély-pontokon is igyekeznek helytállni, de a fiatalokon és az „öregeken” több múlik...

Nem lett sikertörténet a drogellenes diszkó

Drogellenes diszkó: amerikai mintára több mint tíz éven át szervezte meg a rendezvényt Siófokon Barna Sándor, a Palace szórakoztató központ tulajdonosa. Az elmúlt években ez már elmaradt, s ma amondó a főszervező, hogy bár volt értelme, mégsem lett sikertörténet belőle. – A kilencvenes évek közepén keresett meg a bűnmegelőzést akkoriban országosan vezető rendőrségi szakember, azzal: amerikai példára szervezzük meg mi is a Balatonnál, hogy oda visszük a drogproblémákkal foglalkozó szakembereket, ahová a fiatalok szívesen járnak. Így született meg a drogellenes diszkó, ahol szinte játékos formában, nem szájbarágósan hívtuk fel a gyerekek figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire. Állami figyelem is társult hozzá, a terület akkori felelősei kormányoktól függetlenül biztosítottak szakembereket.

Barna Sándor úgy érzi, akkor, amikor néhány éve ő már nem tudott kellő figyelmet fordítani erre, nem akadt követője, nem vált önjáróvá, jellemző, hogy azóta senki még csak föl se tette neki a kérdést, hogy miért hagyta abba. – Demetrovics Zsolt pszichológus hat ilyen rendezvény után felmérést végzett, s azt állapította meg, hogy egyedisége miatt van hatása és folytatásra érdemes – emlékeztet a széplaki szórakoztató központ tulajdonosa. – Ma nyilván új módszerek kellenének válaszul az új kihívásokra, de a mostani fiatalokat is meg kellene szólítani.
Merthogy a drog változatlanul leselkedő veszély. Barna azonban inkább pozitív üzeneteket fogalmazna meg, ha már nyár és Siófok; azt mondja, tovább bővült a térfigyelő kamerahálózat a legfrekventáltabb helyeken, így a népszerű parti korzón, ahol egészségügyi szakszemélyzet és őrszolgálat is igyekszik gondoskodni a biztonságos szórakozásról.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 17:00, szombat | Belföld

Újabb elemmel bővül az otthonteremtési program

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya szombaton az MTI-vel.

2021. Szeptember 25. 16:08, szombat | Külföld

Gyorsan nő a napi új fertőzöttek száma Ukrajnában

Ukrajnában a szombati adatok szerint az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma meghaladta a nyolcezret, közülük több mint kétezren kórházi ápolásra szorulnak,

2021. Szeptember 25. 15:07, szombat | Belföld

Dolgoznak a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

A kormányzat jelenleg is dolgozik a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

2021. Szeptember 25. 14:02, szombat | Kék hírek

Több milliós kárt okoztak külföldi tolvajok Békéscsabán - VIDEÓ

Mezőgazdasági gépekről irányító rendszereket, a vezetőfülkékből érintőképernyős monitorokat lopott három külföldi férfi Békéscsabán.