Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2014. Június 16. 09:34, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Somogyban két helyen segíthettek az anyákon a Véradók világnapján

Somogyban két helyen segíthettek az anyákon a Véradók világnapján

Nőtt a 18 évesen vért adók száma, derült ki a Véradók világnapján a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szombati eredményhirdetésén,

melyen az országos felsőoktatási véradóverseny győzteseit köszöntötték. Vagyis a program elérte célját, hiszen sikerült meglehetősen sok fiatalt megszólítania, melyre nagy szükség volt, ugyanis a hazai véradói átlagéletkor negyed század alatt hat évet öregedett.

A versenyre 38 hazai felsőoktatási intézmény nevezett, s az egyetemeken és főiskolákon szervezett véradásokon közel több mint 14 ezer véradó jelent meg szeptember óta, közülük 12 600-an nappali tagozatos hallgatóként, s mintegy 3300-an első alkalommal adtak vért. A viadal a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott: az ezer fő alatti intézményeknél a nyíregyházi Szent Atanáz hittudományi főiskola győzött, az ezer és tízezer fő közötti hallgatói létszámú egyetemeknél – itt indult a Kaposvári Egyetem is – a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola végzett az első helyen, míg a 10 ezer feletti diáksággal bíró universitasoknál a Szegedi Tudományegyetem nyert.

A vöröskereszt a Véradók világnapjára – melyet tíz éve tartanak június 14-én, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport-rendszer felfedezőjének születésnapján – emellett nagyszabású véradóakciót is szervezett az Adj vért annak, aki életet ad! jelmondattal: a szervezet a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövődmények általi elhalálozásokra hívta fel a figyelmet, ugyanis az ENSZ egészségügyi világszervezetének adatai szerint naponta mintegy 800 nő hal meg a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos szövődményekben világszerte. Somogyban pénteken Kaposváron, vasárnap Siófokon segíthettek véradással az önkéntesek rajtuk és más rászorulókon.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 13:02, péntek | Életmód

Az eddig véltnél jóval több aszteroidával ütközött a Föld

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.