Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2014. Május 29. 08:16, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Pincérből recepciós: a gyakorlat két diplománál is többet érhet

Pincérből recepciós: a gyakorlat két diplománál is többet érhet

Általános megrökönyödést okozott az idegenforgalomban dolgozók körében, hogy egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre egy most formálódó jogszabálytervezet alapján.

Nem feltétlenül pincérből lesz a legjobb szállodai portás, de akad rá példa, hogy felszolgálóból jobb recepciós lett, mint az „eredeti”. – Empátia, kommunikációs készség, ez a legfontosabb, minden mást meg lehet tanulni a gyakorlat során, ha úgy tetszik, az „életből” – véli Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgató, az említett példa előcitálója. A balatoni regionális TDM-szövetség elnöke amondó, két diploma sem minden, amikor alkalmazottat keres, maga is előbbre valónak tartja a munkatapasztalatot a végzettségnél.

Általános megrökönyödést okozott az idegenforgalomban dolgozók körében, hogy egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre egy most formálódó jogszabálytervezet alapján. Ez a következő munkaköröket érintené a turizmusonline.hu cikke szerint: szállodai portai és szobafőnöki tevékenység; utazásszervezés és -közvetítés; rendezvényszervezés; utazási irodai ügyintézés, ügyfélszolgálat, szabadidő-szervezés. Ezekben eltörölnék a szakképzettség előírását, vagyis a munkavállalók OKJ-s bizonyítvány vagy diploma nélkül is betölthetnének bizonyos munkaköröket. Elsősorban utazási irodások fejezték ki felháborodásukat az egyik közösségi oldalon. Szarvas Anikó idegenforgalmi szakértő korábban tankönyvet írt Rendezvényszervezés címmel és most úgy véli, hogy „ha egy-egy utas nincs tisztában a desztinációk elhelyezkedésével, az megbocsátható. Egy turisztikai alkalmazott azonban nem engedhet meg magának ilyet. A képzés ellehetetlenítése igenis kockázat a turisztikai szakma egészére nézve. A rendezvényszervezés óriási veszteség. Egy szálláshelyen a szállodaportás az, aki belépéskor meghatározza a vendég közérzetét, épp ezért a szállodaportás-képzés elengedhetetlen, a protokollismeretek hiánya unintelligens társadalom kialakulásának képét vetíti előre.”

Szakmabeliek szerint egyébként rendezvényszervező vállalkozás indításához már ma sem kell végzettséget igazolni. Füri Mihályné, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége etikai és jogi bizottságának vezetője a szervezet álláspontját osztotta meg a szakportállal, amikor azt mondta: nem feltétlen szükséges néhány munkakörhöz idegenforgalmi végzettség, más diplomával, bizonyos esetekben akár érettségi bizonyítvánnyal és megfelelő gyakorlattal, képzéssel jó szakember válhat valakiből.

Hoffmann Henrik is inkább ezzel ért egyet, hozzátéve: egyesével, szakmánként lehet eldönteni, hogy mely munkakörök vonhatók e körbe. – Alapvető problémáim vannak a szakirányú képzéssel – tette hozzá a siófoki szállodavezető. – Nagyon kevés a gyakorlat, így aztán frissen végzett kétdiplomás fiataloknak fogalmuk sincsen arról, hogy mit is kéne csinálni egy szállodában, illetve hogy mit is jelent valójában az idegenforgalomban dolgozni, ahol a munkaidő akkor ér véget, ha elment a vendég. A képzést így valójában (az elméleten túl) csak a gyakorlatban tudják ma megkapni a pályakezdők, így akkor és ott derül ki az is, hogy ki mire alkalmas, alkalmas-e egyáltalán arra, hogy vendégekkel foglalkozzon. Vezetői tapasztalat, az, hogy bánni tudjon tíz-húsz emberrel vagy ha valaki úgymond jó háziasszony és észreveszi a koszt, az sokkal többet ér bármilyen képesítésnél.

A minisztérium rábízná a piacra

„A képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezet átláthatósága növekedett a módosítások nyomán, másrészt számos idejét múlt, vagy nem életszerű képesítési követelmény eltörlésére került sor – válaszolta a turizmusonline.hu érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. – A 2013 során elvégzett felülvizsgálat alapgondolata az volt, hogy az állami szabályozásnak csak a minimálisan szükséges mértékben szabad beavatkoznia a piaci viszonyokba. A vállalatok nagyobb hatékonysággal képesek felismerni a képzettségre vonatkozó saját igényeiket, tevékenységüket megfelelően képesek ezekhez adaptálni, ezeken felül a munkaerőpiac megnyitásával nagyobb körből választhatják ki leendő munkavállalóikat a belépési feltételek enyhítését követően. Természetesen a munkaadó továbbra is előírhatja adott végzettség meglétét a munkavállalói számára, a magasabb szintű szolgáltatás választásának lehetősége a fogyasztók számára továbbra is

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 13:02, péntek | Életmód

Az eddig véltnél jóval több aszteroidával ütközött a Föld

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.