Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2014. Június 14. 11:20, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Kórházak a tónál: erre indulj, ha baj ér a Balatonnál!

Kórházak a tónál: erre indulj, ha baj ér a Balatonnál!

Marcaliban varrták össze egy Fonyódon nyaraló és balesetet szenvedő gyermek sebét a hétvégén:

a déli-parti kisváros sebészeti ellátásra is jól felszerelt rendelőintézete ügyeleti időben ezt az ellátást nem tudja nyújtani. Megnéztük, a nyáron a lakónépességének többszörösét fogadó, és az aktív kikapcsolódás miatt az átlagosnál balesetveszélyesebb időszakban merre érdemes elindulnunk a Balatonon, ha például kisebb-nagyobb varrni való támadna egy családtagon.

Az ország nyolc üdülőkörzete közül a legnagyobb a balatoni, ahol a lakosságszám ugyan csak 260 ezer körüli, de a népesség többszörösére, a legfrissebb öt évvel ezelőtti KSH-mérés szerint hatszorosára duzzad. Mindez a 179 településből álló kiemelt üdülőkörzetre értendő, de a terhelés értelemszerűen túlnyomórészt a part közvetlen közelében a legintenzívebb. Ennek szezonális turisztikai, közrend- és környezetvédelemi hatásairól gyakran esik szó, az egészségügyi ellátásról kevésbé. Mert nem minden váratlan helyzet orvosolható a csodatevő úti patika (sebtapasz, daedalon, lázcsillapító, kalcium, panthenol és a többi) jótékony hatásaival.

A déli parton a legmagasabb színtű ellátást Siófok kórháza nyújtja, Balatonvilágostól Fonyódig. Az intézmény 327 ágyon, 15 szakmában, 794 heti szakorvosi óraszámmal biztosítja a térség lakosai és nyaralói részére a fekvő- és járóbeteg-ellátást. Az ellátásra szoruló turisták az állandó lakóhelyük szerint jellemzően nem tartoznak a kórház ellátási területébe, és az esetek nagy részében akut sebészeti ellátást igényelnek. A sebészeti osztály jól alkalmazkodik a változó feladatokhoz, a hasi sebészeti, traumatológiai és urológiai szezonálisan is változó igényekhez, és megoldott a szeptikus betegek elkülönítése is.

Balatonboglárról még Siófok felé kell venni az irányt a kisebb-nagyobb sérülésekkel. A tó nyugati medencéjében az első ellátóhely a fonyódi Egészségügyi Nonprofit Kft., melyet rendelési időben 11 szakmában kereshetnek föl a területen kívüli páciensek. Ekkor egyebek között a belgyógyászati, kardiológia, bőrgyógyászati, szem- és fülészeti ellátás mellett a sebészet is igénybe vehető, tudtuk meg Tripkovics Zsolt igazgató-főorvostól. A sebész-sportorvos elmondta az is, a házilag nem ellátható sebek általában hat órán belüli ellátást igényelnek. Ügyeleti időben azt kell mérlegelni, hogy várhat-e az orvos-betegtalálkozás másnap reggelig vagy a következő munkanapig. Varrást, gipszelést ugyanis csak ekkor végeznek. Ha egy zúzódás, bokarándulás, kagyló okozta seb vagy törésgyanús végtagsérülés nem várhat, akkor Fonyódról a Marcali kórházba kell utazni a sürgősségi ellátásért. Ennek, esetleg a mentőhívás szükségességének az eldöntésében természetesen segítenek a fonyódi szolgáltató általános ügyeletének a munkatársai.

Marcali városi kórháza több mint egy éve a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyeként működik. A változás egyik legfontosabb eleme a fejlesztés, a sürgősségi ellátás megerősítése. Az intézménybe képalkotó diagnosztikai CT-berendezés kerül és a helikopterleszálló előkészítése is folyamatban van. A déli parton az említetteken kívül természetesen több ellátóhely is működik. A szakrendelési időkről az adott település intézményének a honlapjain tájékozódhatnak a nyaralók. Információnyújtásban és a helyszíni sérülések ellátásában a vöröskereszt önkéntesei is segítenek, akik a főszezonban számos strandon megtalálhatók majd. A vízimentők szintén számos fürdőzőhelyen figyelnek a nyaralók biztonságára.

Betegutak

A fekvőbeteg-ellátásnak a gyakran megyehatárokat átlépő beutalási rendjét másfél évvel ezelőtt módosították. Ekkor például Kára, Szorosad és Törökkoppány Dombóvártól került vissza Kaposvárra. Balatonberény, Balatonszentgyörgy, Hollád, Tikos és Vörs ugyanakkor elkerült a Kaposi Mórtól, nekik közelebb van Keszthely. Balatonvilágos, a legújabb, 246. somogyi település a siófoki kórházhoz került. A megye nyugati részéből több település Nagykanizsához tartozik, Pogányszentpéter, Iharos, Iharosberény és Inke például perben mondatta ki, hogy ez kedvezőbb lakóik számára, mint a Kaposvárra utazás.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 13:02, péntek | Életmód

Az eddig véltnél jóval több aszteroidával ütközött a Föld

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.