Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2014. Június 12. 08:26, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Jó hír a Balaton-partiaknak: olcsóbb lehet a vízdíj a tónál

Jó hír a Balaton-partiaknak: olcsóbb lehet a vízdíj a tónál

A kaposvári 444 forinthoz, vagy a Balaton-parti 950 forinthoz közelít majd az egységes vízdíj?

– merülhet fel a kérdés annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet hírül adta: a víziközmű-társaságok közösségi tulajdonba vétele után mindenütt egységes lesz a vízszolgáltatás díja, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot rövidesen napirendre tűzi az Országgyűlés.

Somogy megyén belül is jelentősek ma az eltérések: Kaposváron 444,6 forint köbméterenként a víz- és csatornadíj, Nagyatádon 489, Tabon 665, Barcson 850, Fonyódon és Siófokon 950 forint.

A rezsicsökkentés folytatása a cél, ezt is hírül adta a kormánylap a szaktárca nyomán, azaz a jelenleg legmagasabb árkategóriát fizető lakosság mindenképpen díjmérsékléssel számolhat. Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter egy közelmúltbéli konferencián azt mondta: a közműcégek hazai tulajdonba vételével a szolgáltatások díjának hosszú távú csökkentését kívánta megalapozni a kormány. Ez azért is érdekes, mert a legnagyobb hazai szolgáltató, a siófoki székhelyű DRV Zrt. Balaton-parti díjai tartoznak a legmagasabb árkategóriába, holott a társaság mindig is állami többségi tulajdonban volt. Lapunk feltette a kérdést a DRV Zrt.-nek: mire számítanak, hogyan fog lezajlani a díjegységesítés? Szakmai meglátásuk szerint a Balaton-partihoz, vagy ellenkezőleg, a kaposvárihoz kellene-e inkább közelíteni a díjat?


„Az egységes vízdíjak mértékének meghatározásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogosult dönteni, így a törvény megszavazása és hatályba lépése esetén nem a víziközmű szolgáltatók határozzák majd meg az egységes víz -és csatornadíjat – áll a DRV Zrt. válaszában. – Mivel ez egy hosszú folyamat, ami már az integrációval megkezdődött, számos tényező figyelembe vétele szükséges a leendő díjak meghatározásánál, így egyelőre abból indulhatunk ki, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják: az árak nem felfelé mennek Magyarországon a közműszektorban. A tendencia figyelembe vételével tehát valószínűleg nem a magasabb díjak, hanem az alacsonyabb díjak felé fog tendálni az egységes vízár.”

Ami megnyugtató a fogyasztóknak, legalábbis a Balaton-partiaknak bizonyosan. Ami nem: folyamatosan mínuszban működnek a víziközmű-szolgáltatók, az első rezsicsökkentés óta már kétszer kellett néhány milliárdos állami gyorssegélyben részesíteni emiatt az öt nagy, állami tulajdonú társaságot.
Jó hír az is, amiről a siófoki székhelyű vízmű tájékoztatta még lapunkat, nevezetesen hogy „a DRV felkészült a nyári időszak megnövekvő vízfelhasználására. A kiemelkedő fogyasztás az üdülőövezeteket érinti a legnagyobb mértékben. A zrt. szakemberei már a tavaszi hónapokban elkezdték azokat a karbantartási munkálatokat, amelyek nélkülözhetetlen elemei a nyári többletfogyasztás biztosításának, és egész nyáron fokozott figyelmet fordítanak erre.”

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 13:02, péntek | Életmód

Az eddig véltnél jóval több aszteroidával ütközött a Föld

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.

2021. Október 22. 10:58, péntek | Belföld

Tréleren szállított luxusautókat foglaltak le

A Bács-Kiskun megyei rendőrök lefoglaltak azt a két autót, amit a svájci hatóság keresett.