Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2014. Június 13. 08:59, péntek | Helyi
Forrás: sonline.hu

Balaton: hiányszakma lett a szakács, a pincér és az eladó

Balaton: hiányszakma lett a szakács, a pincér és az eladó

Pünkösd után „kiürült” a Balaton, állítják az aranyparti szobakiadók. A siófoki hajóállomáson se volt tömeg kedden, szerdán és csütörtökön és a tóparti kiskereskedők, vendéglátók tapasztalata sem más.

– Hiába a kánikula, mivel ez még iskolaidő, a legtöbb turista a pünkösdi hosszú hétvége után hazament, erről számoltak be a tagjaink – mondta Kertész Rezső, a Kisosz Somogy megyei társelnöke. – Zömmel úgy nyilatkoztak a szezonnyitó balatonszárszói fórumunkon, hogy jó forgalmat bonyolítottak le, sok volt a vendég, számos vállalkozás azonban kedden újra lehúzta a rolót, tart még egy-két hét szünetet és csak a főszezonra nyit ki újra. Ezzel együtt érdekvédelmi szervezetünk is azt szorgalmazza, hogy minél hosszabb nyitva tartással üzemeljenek az üzletek.

A tavalyi, az egy évvel korábbinál jobb szezonhoz hasonlóval kiegyeznének, ez az általános vélemény a balatoni vendégvárók körében. Egy éve ugyanis szinte ideális volt az időjárás az elmúlt években megszokott, a hétvégékre koncentrálódó turizmushoz. Nagyon sok múlik tehát azon idén is, hogy a hétvégeken strandidő lesz-e, vagy sem... A balatonszárszói Kisosz-fórumon az is elhangzott: annak ellenére, hogy magas az álláskeresők száma, kevés a jó szakember, mármint az olyan, akit a vendéglátás azonnal alkalmazni tudna a szezonra. A pincér, az eladó, a szakács hiányszakma és azért is lehet az, mert nagyon sok szakember nézett a Balaton-partnál kedvezőbb, éves kenyérkereseti lehetőség után és ezt Ausztriában vagy Olaszországban találta meg. Sőt, tendenciává vált már, hogy jó néhányan a nyárra se jönnek vissza a Balaton mellé, mondván: a kinti minimálbér is hozhat annyi, esetenként többet is, mintha idehaza vállalkozna, ráadásul odakint idegeskedni sem kell...

A Balatonnak itthon nincs párja

Siófok továbbra is vezet a szallas.hu-n foglalók belföldi célpontjainak a listáján, egy friss kérdőíves felmérés alapján pedig a Balaton hatalmas fölénnyel első az úti célok között: 62 százalékkal „nyert”, a második helyezett Tisza-tó és környéke mindössze kilenc százalékot kapott. A válaszadók 55 százaléka fürdőzéssel, napozással szereti tölteni szabadságát, a nevezetességek végiglátogatását 20 százalék jelölte meg, a kulináris élvezeteket kilenc, a wellness-program nyolc, a sportolás négy százalékot kapott. Első számú üdülés közbeni zavaró tényezőként a legtöbben, 34 százalék az időjárást jelölte meg, a befizetett pénzzel nem arányos szolgáltatás 25 százalékot zavar a legjobban.

Magasan tartják: zárva a zsilip

A pünkösdi hosszú hétvége kezdetén még csak 20, csütörtökön azonban már 26 fokos volt a Balaton vize, az azóta tartó hőségnek köszönhetően. A tó átlagvízszintje pedig sose volt még ilyen magas a nyári szezon kezdetekor. A 122 centiméter nem csak a jelenleg is érvényes 110 centiméteres maximális vízállást haladja meg jócskán, hanem elkerüli azt a felső határt is, amire emelni tervezik a fölső szabályozási szintet. Papír ide vagy oda, jó ideje ez alapján szabályozzák már a Balaton vízszintjét: napok óta nem engedik a siófoki Sió-zsilipet, nyilván azzal is számolva zárták el, hogy immár a párolgás is vízveszteséget jelenthet.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 13:02, péntek | Életmód

Az eddig véltnél jóval több aszteroidával ütközött a Föld

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.

2021. Október 22. 10:58, péntek | Belföld

Tréleren szállított luxusautókat foglaltak le

A Bács-Kiskun megyei rendőrök lefoglaltak azt a két autót, amit a svájci hatóság keresett.