Városlista
2021. június 22, kedd - Paulina

Cégregiszter | Vagyonvédelem

Siófok Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság

8600 Siófok, Somlay Artúr u. 3.

A Siófoki Önkéntes Tüzoltó Egyesület 1883-ban alakult, egy nagy tűzeset szomorú tapasztalatin okulva, amely április 27-én a Sió utcában tört ki. Az egységes vezetés hiányában eluralkodott a tehetetlenség és a zűrzavar. Ennek hatására Szűrszabó József bíró és Sigrai István jegyző elhatározták, hogy megalakítják az Önkéntes Tűzoltó Testületet. Tagként 50 önkéntes jelentkezett, akik Karlberger Gyula parancsnoksága alatt kezdték meg működésüket. Az egyesület jelszava: becsületből munkát a közért. A Siófoki Önkéntes Tűzoltó Egyesűlet különböző rendezvényeivel, tűzoltóversenyeivel, tűzoltóbál rendezésével, tűzoltózenekar létesítésével és bizonyos fokú önképző kör szerű működésével jelentősen hozzájárult Siófok életének gazdagodásához látványos tűzoltó gyakorlataikat nagy közönségérdeklődés kísérte. Az 1899 január 29-én tartott közgyűlésen fontos döntés született: Árvai István másodparancsnok indítványára az egylet elhatározta, hogy tűzoltózenekart létesít, amely 1900. január 28-án megalakult.

Az 1914-ben kirobbant első világháborúba az önkéntes tűzoltók 80 %-át bevonultatták, összesen, 24 fő vesztette életét. A háborús években a Siói Szabó János volt a parancsnok. A két világháború között a tűzoltó testület folyamatosan működött és egyben aktívan részt vett Siófok társadalmi életében. A Siófokon már legendássá vált Jelinek Pál 1938-ban vette át a parancsnokságot és bár a háború kitörése után katonai szolgálatra vonult be, túlélte a világégést és 1945. november 13-án újraszervezte az egyesületet. Az egyesület fennállásának 75. évfordulóján 1958-ban már két gépjárműfecskendővel rendelkezett az egyesület és Kenedy Ferenc tanár lett a parancsnok helyettes. A feloszlatásig jól összeszokott vonuló egysége volt a testületnek Jelinek Pál parancsnok, Kenedy Ferenc parancsnok helyettes, Szabó László gépkocsivezető, Máté Imre, Makovi György, Olasz Lajos, Gáspár Lajos, Bujtor Béla, Somogyi Lajos, Suli Lajos és még sok önkéntes közreműködésével. A régi tűzoltólaktanya a mai Morva étterem mögötti épületben működött, ami jelenleg könyvesboltnak és egyéb kis üzleteknek ad helyet. Ezt követően az alábbiakban említett vonulós tűzoltóegységet a Sió parton levő KVV telephelyén alakították ki.
1976-ban nagy változás következett be a siófoki tűzoltóság életében, mivel addig csak kirendeltségként működő parancsnokságot vonulós egységgel bővítették ki, ezzel az önkéntes mozgalom ugyan megszűnt, de a tűzvédelem magasabb szintre került. Kezdetben két gépjárműfecskendővel, majd 1978-tól egy gépezetes tolólétrával védték a területet. Az egység parancsnoka Gutheil József tűzoltó alezredes, helyettese Noé Zoltán tűzoltó őrnagy volt. Lassú, de folyamatos technikai fejlődés mellett a parancsnokság a személyi állomány megfelelő tapasztalatszerzésével párosulva megbízhatóan működött. A következő parancsnokot Lénárt Ferenc tűzoltó alezredest 1982-ben nevezeték ki az egység élére. Nagy előrelépést jelentett hogy 1991. szeptember 29-én átadásra került egy modern tűzoltólaktanya a jelenlegi működési területén, valamint az, hogy az életbe lépő pályázatok révén új fecskendőket és különleges szereket szereztek be. 2006.12.01-jével Lénárt Ferenc tűzoltó alezredes nyugdíjba vonult. Helyére új parancsnok 2007.03.01-jével lett kinevezve Gyulai László tűzoltó őrnagy személyében. A 2007-2008-as évek nagy változása még, hogy a parancsnokság létszámát összesen 10 fő vonulós tűzoltóval bővítették. Így a személyi állomány 81 főre nőtt, amely 3 gépjárműfecskendővel és 3 különleges szerrel védi a lakosságot.

Szolgáltatásink:

A tűzoltóság térítés ellenében alapfeladatainak veszélyeztetése nélkül a 37/1999 (VI. 11) BM. rendelet szerinti alábbi tevékenységet végez - egyedi szerződés alapján.
- Tűzcsap ellenőrzések
- Vizellátás, vizszivatás, vizszállítás
- Fakivágás, ágleszedés
- Magasban és mélyben végzett munka
- Építőipari kivitelezésben segítségnyújtás (Pl.: kémény, csatorna, stb... javítás)
- Rendezvények tűzvédelmi biztosítása
- Tárgykiemelés
A tűzoltófelszerelések kezelőszemélyzettel egyűtt bérelhetők. Riasztás esetén a munkát - a kárfelszámolás idejére - felfüggesztjük. A tetőtérben rendelkezésre áll 13 szoba, és 3 apartman kiszolgáló helységekkel, amely a tűzoltók pihenését, valamint továbbképzéseket tesz lehetővé. Az igénybevétel lehetősége civil szervezetek részére is fennáll, de nem olyan kedvező árfekvésben mint a tűzoltók részére. Az igénybevétel összegét csak inflációarányosan kis mértékben nőveljük évente.
A térítés ellenében végzett munkával kapcsolatban, valamint a tetőtér igénybevételéről bővebb tájékoztatást a 84/310-509-ös számon a gazdasági vezető ad.

Fotók

Siófok Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság
Tűzoltóság 1

Nyitva tartás

  • Ügyfélfogadást a Siófok, Somlay Artúr utca 3. szám alatti telephelyünkön az alábbi időbeosztással tartunk:
  • Hétfő: 8-12 h
  • Kedd: nincs ügyfélfogadás
  • Szerda: 8-12 illetve 13-16 h
  • Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
  • Péntek: 8-12 h

kapcsolat