Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 03. 09:25, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Víz alatt a lídók: zárva a Balaton az első nyári hétvégén

Víz alatt a lídók: zárva a Balaton az első nyári hétvégén

Csak a széllovasoknak kedvezett a meteorológiai nyár első hétvégéje a Balatonnál; azt, hogy ez még csak „papíron” szezonkezdet, jól mutatták a bedeszkázott, lelakatolt part menti vendéglátó egységek is.

Hűvös, szél, rekord magas vízállás: így indult a június a Balatonnál, miközben a Készenléti Rendőrség légirendészeti parancsnokságának pilótái már felszálltak kék-fehér helikopterükkel a siófok-kiliti repülőtérről Habuda László alezredes vezetésével, ha másért nem, hogy H. Szabó Sándor fotóriporter friss felvételeket készíthessen a tóról, odaföntről.

Fölülről is, lentről is nyilvánvaló: víz alatt a balatoni fövenystrandok. A minden korábbinál magasabban tartott vízállás következtében nemcsak a fövenyeket lepte el a víz, hanem az elmúlt időszakban nagyobb szélben a strandi lejárókat is kiemelte a helyéről. Siófokon az Aranyparton és a nagystrandon is kialakítottak korábban fövenyes partszakaszt a kisgyermekes családok örömére, Balatonlelle is évek óta a homokfövenyével csalogat. A vízügy, mint ismert, a minap 121 centis vízállásnál zárta el a Sió-zsilipet és kellő csapadék esetén a jövőben is várhatóan ez lesz a gyakorlat azzal szemben, hogy korábban 110 centis vízszint fölött engedték a Balatont.

A nyári szezon tehát ezúttal „rekord” magas vízállással indul. A fövenystrandokkal kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk a siófoki városházától, a fenntartó Balaton-parti Kft. információi alapján: a fövenyes strandterületek az eddig 110 centis felső határhoz képest tíz centivel a víz alá kerültek. A Balaton-parti Kft. szakembereinek tapasztalatai szerint azonban a nyár folyamán várhatóan apad annyit a Balaton vízszintje, hogy a homokos részek ismét víz fölé kerülnek. A sokéves megfigyelések azt mutatják: egy-egy melegebb napon egy-másfél centivel is csökken a tó vízszintje. Ezt figyelembe véve legfeljebb tíz kánikulai napra van szükség ahhoz, hogy a természet magától megoldja a fövenystrandok szárazra kerülését. A kérdés e tekintetben csak az, hogy az apadás előbb, vagy később következik-e be. Az aranyparti fövenynél a kft. akkor sem tervez beavatkozást, ha időjárás másként alakul, hiszen a kotrás ezen a területen hatalmas költséget jelentene. A siófoki nagystrand fövenyes szakaszát is kotrással alakították ki, s a társaság a június végi állapotok függvényében mérlegeli majd, hogy szükséges-e beavatkozás.

A Balaton magas vízállásának hatásai egyébként nem csupán a fövenystrandok időleges víz alá kerülésén érzékelhetők. Az elmúlt időszak szeles időjárása során arra is akadt példa: a Balaton hullámai átcsaptak a 110 centis felső üzemi vízszintre tervezett kövezés és a partvédőmű felett és nemcsak az északi partról érkező nádtorzsalékot, hulladékot vetették ki a füves területekre, de néhány esetben az is előfordult, hogy a lejárókat is a partra dobta a víz.
Kenéz István, Balatonlelle polgármestere érdeklődésünkre azt mondta: a föveny egy részét Lellén is víz borítja, ám a strandolók ezen a nyáron is élvezhetik a lídót.
A Balaton vízállása e közben egy hét alatt egy centit emelkedett, a hétvégén 119 centiméter volt az átlagos vízszint.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: