Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 17. 10:32, hétfő | Belföld
Forrás: somogyma.hu

Visszavette jogait a siófoki képviselő-testület

Visszavette jogait a siófoki képviselő-testület

Kezébe vette az irányítást Siófok Város Képviselő-testülete november 13-i rendkívüli ülésén.

Az alakuló ülés még szabálytalanságok sorozatával telt el, mikor előbb a jegyzői feladatokkal megbízott hivatalnok, majd maga a polgármester nem követte a magyar önkormányzati törvény előírásait - írja mindezt a somogyma.hu.

A portál szerint így nem kerülhetett sor arra, hogy a testület által, minősített többséggel elfogadott képviselői-testületi SZMSZ hatályba lépjen, illetve egy szabályosan napirendre vett határozati javaslat el sem jutott a szavazásig, mivel azt a városvezető megakadályozta. Az ülésen, dr. Lengyel Róbert felolvasta a Somogyi Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételét, amely mindezt helyre tette, megerősítve azt, hogy a képviselő-testület SZMSZ-ét illetően jogszabályt sértett a megbízott jegyző, illetve kiemelve azt, hogy a polgármester szabálytalanul fosztotta meg egy határozat meghozatalától a városatyákat.

Helyreállt a rend, hiszen nem csak az első ülésen elfogadott SZMSZ-módosítást került be a most elfogadott dokumentumba, hanem az az újabb három módosítás is, amit hétfőn nyújtott be a siófoki Fidesz-KDNP képviselőcsoportja. Ezzel mind egybeszerkesztve, összeolvasva került kihirdetésre immár a beterjesztő igényeinek megfelelő képviselő-testületi SZMSZ. Szamosi Lóránt frakcióvezető kiemelte, hogy itt nem a polgármesteri jogok korlátozásáról van szó, hanem arról, hogy azok jogok a most visszakerültek a testülethez, amelyek korábban ideiglenesen a városvezetőhöz lettek delegálva.

Elfogadta azt a határozati javaslatot is a siófoki képviselő-testület, amelynek szavazásra bocsátását az első alkalommal megakadályozta dr. Lengyel Róbert. Itt átmeneti intézkedésekről van szó, amelyek a takarékosság, az ellenőrzött hivatali működés, és a szoros képviselő-testületi felügyelet jegyében születtek. Megalakult a siófoki Fidesz-KDNP frakciója is, melynek a vezetője Szamosi Lóránt lett.

Ezt követően már nem volt akadálya annak, hogy alpolgármestereket, illetve bizottsági belső és külső tagokat és elnököket válasszon a siófoki testület. Potocskáné Kőrösi Anita lett a külsős alpolgármester, Hamvas Péter pedig a képviselő-testületi tag alpolgármester. A külső bizottsági tagok esetében is érvényesült a kormánypárti többség. Megválasztásra került a fejlesztési és beruházási tanácsnok Szamosi Lóránt személyében.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a képviselő-testület 12:0 arányban szavazta meg a fenti rendeletmódosításokat, és határozatokat, tehát a város polgármesterének egyetértésével is találkoztak a Fidesz-KDNP előterjesztései. A többi napirendi pont simán átment, majd a testületi tagok zárt ülésen döntöttek a városnapi kitüntetésekről. Siófokot működőképessé a kormánypárti többség tette, a rémképek terjesztőinek ismét csalódnia kellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során