Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 12. 11:56, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Vezetőváltás három somogyi bíróságon

Vezetőváltás három somogyi bíróságon

Három új vezetőt nevezett ki július elsejével Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke a somogyi bíróságok élére,

a megváltozott jogszabályi háttér miatt ugyanis jelenleg csak két cikluson keresztül tölthető be ugyanaz a tisztség.

– Kétszer hat esztendőre, vagyis összesen tizenkét évre lehet valakit vezetőnek kinevezni – mondta Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője. – Ezen szempontok alapján három kollégának járt le a mandátuma, s mivel nem volt törvényes lehetőség, hogy folytassák eddigi tevékenységüket, így helyükre új vezetőket kellett kinevezni. A változás a fonyódi, a kaposvári és a siófoki járásbíróságot érintette. Fonyódon Susoczki Ágnes helyett 2020. június 30-ig Bejczi Arnold látja el a vezetői feladatokat, Kaposváron pedig Völgyiné Radnai Edit elnökhelyettes utóda hat évre Paál Rita lett.

Lejárt a mandátuma Kovacsics Istvánnak, a siófoki bíróság elnökének is: az eddigi vezető két éve tett szert országos ismertségre, amikor elmarasztalta ugyan a kereki Horthy-szobrot leöntő ügyvédet, Dániel Pétert, ám az ítélet indoklásában erkölcsileg pozitív tartalmúnak, társadalmilag hasznos figyelemfelhívásnak nevezte a tiltakozást az ominózus szoborral szemben – kijelentése komoly vihart generált, többek között a Kúria elnökhelyettesének rosszallását is kiváltotta. Ennek az ügynek azonban nincs köze távozásához, mivel már két cikluson keresztül betöltötte az elnöki posztot, nem volt lehetősége az újrázásra. A törvény szerint ugyanis csak abban az esetben lehet felmentést adni a jogszabályi előírások alól, ha az adott területen nincs más, aki be tudja tölteni a posztot. Kovacsics István utóda a Pesti Központi Kerületi Bíróság eddigi csoportvezetője, Hirtling Ibolya lett, aki szeptembertől veszi át a siófoki bíróság irányítását.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.