Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 24. 13:26, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Vérvizsgálat harmadpénzből, újabb késések a laborokban a forráshiány miatt

Vérvizsgálat harmadpénzből, újabb késések a laborokban a forráshiány miatt

Zsúfoltság sorállás nélkül – nagyjából így festhető le a hazai labordiagnosztika jelenlegi állapota.

A méltatlan és egészségtelen körülményeket előidéző tumultusokat az előjegyzési rendszerrel szűntették meg Kaposváron, a sorban állás azonban a lényegét tekintve megmarad: egy időben most is többen várnak, mint amennyien hozzáférhetnek a lelethez.

Ennek hátterében számos ok húzódik meg, de az elégtelen finanszírozás benne van az első háromban. A vizsgálatoknak nagyjából a harmadára elég a forrás. A kórház szerint azonban az indokolatlan vizsgálatkérések is növelik a leterheltséget, szerintük az előjegyzés ezen is segített. A szorongatott pénzügyi helyzet, a sorban állás nélküli várakozás azonban számos kényelmetlenséget előidéz így is. A cukorbetegek például csak akkor kapnak gyógyszertámogatást egy bizonyos inzulinhoz, ha vérvétellel igazolják, hogy mindent megtettek az állapotuk karbantartásához. Ehhez negyedévente kell produkálniuk az átlagos vércukorszintjüket visszamenőleg feltáró hemoglobin A1c-vérvizsgálatot. A reagens korlátozott száma miatt ez nemegyszer nehézkes.

Vérminták várnak vizsgálatra a korlátozott finanszírozás miatt a kaposvári kórházi laborban, így tudják a betegek, akiket az előjegyzési rendszer kényelmetlen helyszíni várakozástól kímél meg. Időpontra rendelik be őket. A Kaposi Mór Oktató Kórház nem számszerűsítette a várakozó minták számát, csak annyit közölt: a laborköltségeknek hosszú évek óta csak a töredékét, Kaposváron nagyjából a harmadát fedezi a finanszírozás. A szorongatott helyzetben máshonnan kell elvonni forrást diagnosztikára. Az intézmény szerint, és osztja ezt a szakma szélesebb köre is, elengedhetetlen a pluszforrások bevonása, további intézkedések bevezetése. Kaposváron egy éve előjegyzéssel igyekeznek megrostálni a szakmailag indokolatlan vizsgálatkéréseket, és nemrég körlevélben tájékoztatták a háziorvosokat, hogy csak a progresszivitási szintjüknek, az ellátási kötelezettségnek megfelelő laborvizsgálatokat végzik el.

Kaposvár és a kistérség minden laborvizsgálati igényét a Kaposi Mór Oktató Kórház elégíti ki, tájékoztatott az intézmény. Ezek az igények az elmúlt időszakban folyamatosan nőttek. Az intézmény nemcsak a szakellátáshoz szükséges vizsgálatokat, hanem a háziorvosi alapellátásban felmerülő igényeket és a megye területéről érkező speciális vizsgálatokat is végzi. A növekvő igény mellett a finanszírozás 2006 óta változatlan, jelenleg mintegy kétharmada finanszírozatlan. Ennek a többletköltségeknek a kigazdálkodása a kórházat terheli. Emiatt komplexen foglalkoznak a laborvizsgálatok kérdésével, írta a kórház.

Az előjegyzést egy éve vezette be a Kaposi Mór kórház mindhárom laboratóriumi telephelyén, a kaposvári központi laborban, valamint a marcali és a mosdósi vérvételi ambulancián. A rendszer lehetővé teszi a betegekhez és az egészségügyi személyzethez méltatlan és fárasztó sorban állások, tömegjelenetek megszüntetését az ütemezéssel, a szakmai szempontok maximális figyelembe vételével (sürgősség, beteg kora, szociális állapota, a vizsgálat indikációja). „Az előjegyzési rendszer ezáltal növeli a szakmailag indokolt vizsgálatokhoz történő hozzáférést a szakmailag indokolatlan vizsgálatkérési igények visszaszorításával. Az előjegyzési rendszer bevezetése a folyamatos és egyenletes színvonalú betegellátás biztosítását, valamint a finanszírozási források hatékonyabb felhasználásának érdekét is messzemenőkig szolgálja.”

Április 15-től a progresszivitási szintnek megfelelően végzik a vizsgálatokat. E korlátozást más intézmények már korábban bevezették, míg a Kaposi Mór évek óta olyan vizsgálatokat is elvégez, melyek nem tartoznak az ellátási kötelezettségei közé, közölte az intézmény. A kórház folyamatosan egyeztet a háziorvosokkal, és a társintézményekkel a megfelelő megoldás megtalálására. Az intézmény, ahogy eddig is minden esetben, úgy a jövőben is minden akut, valamint a kórház ellátási körébe tartozó vizsgálatot elvégez.

Fagyasztják a vérmintákat a korlátozott számú reagens miatt

Antal László, az orvoskamara megyei háziorvosi szekcióelnöke is megkapta a progresszivitási szintű ellátásról szóló kórházi körlevelet. Ebben első ránézésre nem látott különösebb területi korlátozást a korábbihoz képest. Egy általános vérvizsgálatra ma sem kell többet várni néhány napnál, legfeljebb egy hétnél, ami teljesen rendben van, jegyezte meg a kaposfői körorvos. Viszont régi keletű problémaként említette, hogy egyes vizsgálatokra elfogadhatatlanul hosszú az előjegyzési idő. Az említett hemoglobin A1c-vizsgálatnak például háromhavonta meg kellene történnie, erre ösztönözni a háziorvosokat a gondozási munkájukat is értékelő indikátorrendszer is. A vérminták azonban sok esetben pihenésre kényszerülnek, fagyasztani kell őket, viszont az kellemetlen, ha esetleg tönkre mennek, és meg kell ismételni a vérvételt.

Éppen hétfőn kapta kézhez a központi labor levelét Ferkáné Pellérdi Zsuzsa, a Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke. Ebben az áll, hogy technikai okok miatt a hemoglobin A1c-eredmény nem áll rendelkezésre, így májusra behívták új vérvételre. Jó a vénája, mondja, így nem okoz neki nagy megterhelést, de több betegtársa bizony másként van ezzel. Sokan panaszkodtak, hogy a háromhavonta esedékes vizsgálattal gondjaik vannak. Különösen annak kellemetlen ez, akinek a korszerű és drága analóg inzulinhoz való kedvezményes hozzáférése függ a vércukorszint-eredménytől.
Kaposfőn a nehezen mozgó betegektől egy-két havonta egyeztetett időpontban maguk veszik le a vért, és küldik a laborba, megkímélve a pácienseket az utazástól. De a laborral is egyre inkább egyeztetni kell, hogy tudják-e fogadni a mintákat, mondta a háziorvos. A szintén a cukorbeteg-gondozásban fontos szemészeti vizsgálatokra is túl hosszú a féléves szakrendelési előjegyzési idő szerinte. Egyes speciális vizsgálatok, közte a pajzsmiriggyel összefüggő diagnosztika szintén nehézkesek. A háziorvos kiemelte ugyanakkor: az előjegyzés valóban hozott kedvező fejleményt, hiszen a tumultus nemcsak kényelmetlen, de a tömeg miatt fertőzésveszélyes is volt.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.