Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Április 10. 15:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Újra kitűzhetők az időközi önkormányzati választások

Újra kitűzhetők az időközi önkormányzati választások

Vasárnaptól lehet kitűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mintegy 150 időközi önkormányzati választást a vonatkozó kormányrendelet szerint.

A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kitűzött választások pedig elmaradtak. Április 10-étől azonban kitűzhetők a korábban elmaradt időközi önkormányzati választások.

Amennyiben a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6-a és 2022. április 9-e között mondta ki feloszlását, a kiírásra vonatkozó döntés április 10-étől hatályos, ekkortól lehet kiírni az időközi választást.

Amennyiben a korábban kitűzött választásokat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, de már jogerőssé vált a jelöltek és listák nyilvántartásba vétele, akkor további jelöltet vagy listát már nem lehet állítani a választásra, az elmaradt választást pedig április 10-15. között kell kitűzni, május 8-ára.

Április 10-étől kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő helyi népszavazási eljárások koronavírus-járvány miatt megszakadt határidejei április 10-án újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazásokat április 24-éig kell kitűzni. A szünetelő helyi népszavazási aláírásgyűjtések esetében a helyi választási iroda vezetője új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek, a szünetelés időtartama nem számít bele az aláírásgyűjtés határidejébe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább mintegy 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást kell megtartani.

Címkék: időközi, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.