Városlista
2021. január 24, vasárnap - Timót

Hírek

2014. Június 11. 13:40, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Új szállodája lehet Siófoknak, a város kezdene az építésbe

Új szállodája lehet Siófoknak, a város kezdene az építésbe

Négycsillagos wellness szállodát létesítene Siófok városa, legalábbis erről kezdődtek egyeztetések a helyi képviselő-testület elvi egyetértése nyomán.

Az Azúr Hotel melletti vízparti ingatlan megszerzését követően a siófoki holdingot vezető Balaton-parti Kft. venne igénybe kedvezményes hiteleket, uniós és állami támogatásokat.

Már egyeztetett a város a szakminisztériummal is, ez alapján az üdülőkomplexum működése gazdaságos lehet. Balázs Árpád siófoki polgármester azt mondta a testületi ülésen: az önkormányzat nem kíván kilépni a szabad piacra és a magántulajdonú piaci szereplőkkel harcolni, a szaktárcával együttműködve tartja csak elképzelhetőnek a hasznosítást.

A siófoki testület módosította a hulladékrendeletét az ezzel kapcsolatos ombusdmani jelentés figyelembe vételével. Kifogásolta az ombudsman, hogy az üdülőként nyilvántartott ingatlanok esetében nem tették lehetővé a közszolgáltatás szüneteltetését. Az önkormányzat érvelése szerint (mellyel a helyi üdülőtulajdonosok egyesületének elnöke is egyetértett) ez a lehetőség növeli a kidobott hulladék mennyiségét és szinte ellenőrizhetetlenné teszi a szüneteltetést kérő ingatlanok használaton kívüliségét. Továbbá nem életszerű az a megközelítés, hogy egy használatra alkalmas ingatlanban nem keletkezik hulladék, az ingatlan használójának ugyanis kötelezettsége a tisztántartása, melynek során elengedhetetlen, hogy hulladék keletkezzen.

Az ombudsmani jelentés azonban ezzel nem értett egyet, miként azzal sem, hogy a szüneteltetés idejére ötven százalékos díjat kellett fizetni. Az új szabályozás szerint tehát „mentesül a közszolgáltatási díj időarányos részének megtérítése alól az az ingatlanhasználó, aki az ingatlanát tárgyévben megszakítás nélkül legalább három hónap időtartamban nem használja”. Az önkormányzat ezzel együtt jelezte a közszolgáltató felé, hogy kezdje meg gazdaságossági számításokkal a kéttényezős (alapdíj és ürítési díj) tarifa kalkulálását, mely alapján a képviselő-testület megfontolja a kéttényezős díj bevezetését januártól.

Ritka pillanata is akadt a legutóbbi siófoki testületi ülésnek: leszavazták a polgármestert. Idős, beteg tulajdonosok ajánlották föl megvételre a városnak külterületi földbirtokukat, mely, mivel nem tudják használni, illegális szemétlerakóvá lett. Balázs Árpád a megvásárlása mellett érvelt, a többség azonban (8 igen, 2 nem, egy tartózkodás) ezt elutasította. – A polgármester kisebbségben maradt, de nem érzi vereségnek – jegyezte meg a városvezető.

Egy városlakó is szót kért: Tegzes József megköszönte, amiért harminckét év után végre két új lejáró biztosítja a Balatonhoz jutásukat az ezüstparti területen, a város ugyanis megegyezett a szomszédos üdülők tulajdonosaival a parti sáv eddig a közforgalom elől elzárt részének felszabadításáról. Tegzes József megjegyezte: a városnak most már csak kultúrálttá kéne tennie ezt a szakaszt, „pénze van rá, hiszen az adósságát átvállalta a kormány”.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 24. 18:02, vasárnap | Belföld

A nyugdíjakban januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés

Idén januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés a nyugellátásokban; a költségvetési törvény 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re,

2021. Január 24. 17:00, vasárnap | Belföld

Szijjártó: nemzeti érdek az oltás menetének felgyorsítása

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2021. Január 24. 16:09, vasárnap | Külföld

Kimentettek tucatnyi bányászt a Kelet-Kínában berobbant aranybányából

Kimentettek tizenegy bányászt a kelet-kínai Santung tartományban két hete berobbant aranybányából vasárnap - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

2021. Január 24. 14:27, vasárnap | Kék hírek

Régészeti leletekkel bukott le egy szerb férfi

Orgazdaság miatt vádemelést javasol a rendőrség egy szerb férfi ellen, aki a gyanú szerint mintegy nyolc és fél millió forint értékű régészeti leletet akart Magyarországon keresztül Nyugat-Európába vinni