Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új eljárást alkalmaztak akut stroke kezelésére a kaposvári kórházban

Új eljárást alkalmaztak akut stroke kezelésére a kaposvári kórházban

Sikeres katéteres agyiérrög-eltávolító beavatkozást végeztek két akut stroke-os, azaz szélütéses betegen Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Az országban - az Országos Idegtudományi Intézet után - másodikként a kaposvári kórházban nemrég alkalmazott eljárásról kedden sajtótájékoztatón számoltak be.

Moizs Mariann, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy újabb szakmai mérföldkőhöz érkeztek. Ez olyan nagy előrelépés, amely méltó a kórház eddigi sokéves, nagyon tudatos szakmai fejlesztéséhez, és alapot ad a hasonló fejlesztésekhez. Nagyon hosszú előkészítő munka előzte meg a kezeléseket, több mint fél évig tartott, amíg a szakmai, dologi alapokat megteremtették - mondta.
Hangsúlyozta, ha nincs megfelelő orvos és asszisztencia, akkor az ilyen beavatkozást nem lehet elvégezni. Emlékeztetett arra, hogy nyaki és agyi erek kezelése máshol is zajlik, de a kaposvári kórházban kimondottan a koponyán belüli agyérkezelésekkel foglalkoznak.
A beavatkozás kizárólag akut stroke esetén végezhető el, olyan centrumokban, amelyekben ehhez a diagnosztikához és a beavatkozáshoz szükséges eszközök, valamint a sürgősségi, neurológusi, radiológiai és intervenciós-neuroradiológiai, aneszteziológiai személyi szakmai feltételek rendelkezésre állnak - magyarázta.
Nagy Ferenc, az ideggyógyászat vezetője szerint a beavatkozást egyszer megcsinálni már önmagában bravúr, de a kaposvári kórházban már minden akut stroke-os beteg megkaphatja ezt a kezelést.
Az eddigi két, rendkívül jó eredménnyel zárult beavatkozásról szólva elmondta, olyan betegeken végezték el, akiknek az életesélyei rendkívül kicsit voltak. A beavatkozást egy 38 éves nőn és egy 54 éves férfin végezték el. Mindkettőjüknél a hátsó agyi verőér záródott el. A vérrögöt sikeresen eltávolították, és egyikük hamarosan már hazamehet, a másik pedig néhány hét múlva hagyhatja el a kórházat.
Vajda Zsolt főorvos Stuttgartban, a módszert 2008-ban kidolgozó professzortól sajátította el a speciális eljárást, és négy év ott végzett munka után ment a kaposvári kórházba. Ő mutatta be vetített képes előadáson az agyi érrög katéteres eltávolítását, a gyors felismerésre és az időben elvégzett beavatkozás fontosságára felhívva a figyelmet. Mindennek azért van nagy jelentősége, mert azokban az esetekben lehetséges a vérrög katéteres eltávolítása, amelyekben az idegrendszeri tünetek kialakulása után rövid idővel azonosítható az érelzáródás pontos helye - emelte ki.
Az eljárás műtéti beavatkozásnak számít, amelyben - mint a dugót a palackból - egy eszközzel az elzáródott agyi érből a vérrögöt kihúzzák. Az időben végzett sikeres beavatkozás esetén a véráramlás újraindul, és a maradandó agykárosodás kivédhető - magyarázta a szakember.
A szélütés az agyban olyan hirtelen bekövetkező véráramlási zavar, amelynek következtében az agy állományának pusztulása perceken belül megindul, az érelzáródás pedig szinte azonnal idegrendszeri tüneteket okoz - ismertette Vajda Zsolt.
Szédülés, félrehúzódó száj, gyengeség a kezekben, a lábakban és beszédzavar - sorolta a stroke jeleit a főorvos, hangsúlyozva: ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. Hat-nyolc órán belül esély van a sikeres katéteres beavatkozásra, amellyel több mint ötszörösére, 55 százalékra nő a szélütésen átesettek felépülési esélye,
A kórház által közölt statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 50 ezren kapnak stroke-ot, és 20 ezren halnak meg miatta. Kaposváron évente 400-600 stroke-os betegek kezelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során