Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 11. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új adatbázis készül a dizájnerdrogokról

Új adatbázis készül a dizájnerdrogokról

Magyar és szerb igazságügyi szakemberek egy új projektben közösen igyekeznek hatékonyabbá tenni a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények üldözését – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Varga Tibor igazságügyi vegyész szakértő elmondta, fontos, hogy elkészüljön egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az új anyagokat, a vizsgálati eredményeket pedig megosztják a szerb nemzeti bűnügyi szakértői központ újvidéki regionális részlegével.

A kábítószerpiacon megjelenő új anyagok, dizájnerdrogok, pszichoaktív hatóanyagok azonosítását végzik a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumában – ismertette a projekt részleteit Varga Tibor igazságügyi vegyész szakértő. Mint mondta: évente 450-500 ügyben rendeli ki őket a nyomozóhatóság.

Az ügyek nagyjából harmadában, felében új pszichoaktív anyagokkal találkoznak a klasszikus kábítószerekkel szemben – hívta fel a figyelmet.

A szakértő kiemelte: fontos, hogy elkészüljön egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az új anyagokat, a vizsgálati eredményeket pedig megosztják a szerb nemzeti bűnügyi szakértői központ újvidéki regionális részlegével.

A projekt kifejezetten az új anyagokra irányul, hiszen egyre inkább újabb vegyületek jelennek meg a feketepiacon – emelte ki. A projekt végén elkészülő adatbázis az Európai Unió egész területén segíti majd a szakemberek munkáját – jegyezte meg Varga Tibor. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.