Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 14. 08:54, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Túl kevés az egy százalék? A siófoki állatvédők kapták a legtöbbet

Túl kevés az egy százalék? A siófoki állatvédők kapták a legtöbbet

A somogyi adózók nagyjából ugyanolyan közömbösek az adójuk egy százalékos felajánlását tekintve, mint az ország más részeiben élők.

Biztató azonban hogy a felajánlási kedvük az évek alatt kedvezőbben alakult: míg országosan stagnál, addig Somogyban 2011 óta több mint tíz százalékkal nőt a felajánlást tevők aránya az összes adózásra kötelezetthez képest.

A felajánlást kapó civil szervezetek jó része ennek ellenére egyre hangosabban kongatja a vészharangot az adóbevallások leadásának határidejéhez közeledve: veszélybe kerülhet működésük, mert átlagosan az adózók fele nem rendelkezik az 1 százalékáról.
– Somogyban valamivel több mint 102 ezer adóbevallásra kötelezettből nem egészen 43 ezer tett felajánlást 2011-ben, míg 2012-ben 99 és félezerből mintegy 48 és félezer, tavaly pedig már 99 ezer 735-ből 55 ezer 442-en ajánlották föl az egy százalékukat civil szervezeteknek – tudtuk meg Fülöp Esztertől, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatósága sajtóreferensétől. – A felajánlott összeg általában 110 milliónál valamivel több, csupán 2012 volt kevesebb, 96 millió forint. Ezeket az összegeket átlagosan ezer körüli kedvezményezett kapja meg, amelyek közül a legmagasabb összegű felajánlásokban részesülők Somogyban évről évre jellemzően állatvédők, egészségügyi tevékenységet ellátók, menhelyek.

Fülöp Esztertől azt is megtudtuk, hogy a civil szervezetek úgy juthatnak hozzá a javukra felajánlott összeghez, hogy az adóhivatal a magánszemélyek nyilatkozatainak feldolgozása után a rendelkező év szeptemberéig értesíti a szervezetet a javára felajánlott összegről. – Azaz minden szervezet, melynek javára a magánszemélyek rendelkeztek, és legalább 100 forint érvényes felajánlásban részesült, értesítést kap erről – tette hozzá a sajtóreferens. – Az adóhivatal internetes honlapján ugyanakkor tájékoztatást tesz közzé a civil kedvezményezettek nevéről, adószámáról, székhelyéről, a kedvezményezettet megillető összegről és a javára érvényesen rendelkezők számáról.

Mivel a lista nyilvános, ezért elmondható, hogy Somogy megyében 10 kedvezményezett részesült egymillió forint feletti összegben. A legnagyobb összeget, ami négymillió 798 ezer forint a, Siófoki Állatvédő Alapítvány javára ajánlották fel, javukra 1325-en rendelkeztek érvényesen. A kedvezményezettek csak arról értesülhetnek, hogy hányan ajánlották fel részükre adójuk egy százalékát, arról, hogy pontosan kik nyilatkoztak, nem kaphatnak tájékoztatást.

Az egy százalékos felajánlás részesedéséből kizárt szervezetek számát tekintve viszont egyértelműen növekvő tendencia figyelhető meg: három év alatt megháromszorozódott a számuk a megyében. Ennek oka Fülöp Eszter szerint, hogy az egy százalékos felajánlások elaprózódnak, sokan az alacsony összegre tekintettel nem is nyújtják be kiutalási igényüket.


Sokaknak eszébe sem jutott

Egy nemrégiben nyilvánosságra került felmérés szerint az egy százalékot fel nem ajánlók 34 százalékának eszébe sem jutott, hogy rendelkezzen róla. Hogy valójában tényleges érdektelenségről van-e szó, azt nehéz eldönteni. Sokan gondolják azt, hogy az Ő adójuk egy százaléka annyira kicsi összeg, hogy nem is érdemes azzal foglalkozni. Sokan viszont nem tudnak választani, kiknek ajánlják föl a pénzüket, főként a nyilvánosságra került esetleges visszaélések tükrében.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.