Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább élnek a vegetáriánusok

Tovább élnek a vegetáriánusok

Azok, akik mérsékelt mennyiségű húst esznek, ehelyett inkább sok zöldséget és gyümölcsöt, kevésbé valószínű, hogy életüket vesztik valamilyen váratlan betegség következtében - állapította meg egy tanulmány, amelyről a Reuters Hírügynökség számol be.

Egyre több bizonyítékot találnak a vegetáriánus étrend jótékony hatásaira, különösen arra vonatkozóan, hogy megvéd a krónikus betegségek kialakulásától és növeli a várható élettartamot.

Korábbi kutatások arra találtak bizonyítékokat, hogy azok, akik leginkább zöldséget és gyümölcsöt esznek, kevesebb valószínűséggel vesztik életüket szívbetegségekben.

Jelen tanulmány keretében Dr. Michael Orlich, a Kalifornia Egyetem professzora 73,308 ember adatait vette szemügyre 2002 és 2007 között. A tanulmány kezdetén a vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy saját étkezési szokásukat osszák kategóriákba aszerint, hogy milyen gyakran esznek tejterméket, tojást, halat vagy húst. Összességében 8 százalékuk volt vegan, akik semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztottak, 29 százalékuk volt lakto-ovo vegetáriánus, akik bár nem ettek halat és húst, de fogyasztottak tojást és tejterméket, valamint 15 százalékuk csak ritkán evett húst, beleértve a halat is.

A kutatók ezt követően adatbázis alapján megnézték, hogy a résztvevők közül a tanulmány időtartama alatt mennyien vesztették életüket és milyen okokból. A húsevők közül ezerből heten, még a vegetáriánusok két csoportja közül ezerből öten, illetve hatan vesztették életüket évente.

A tanulmány szerzője azonban felhívja a figyelmet, hogy eredményeik nem mutatnak ok-okozati összefüggést, és nem bizonyítják, hogy a növényi alapú étrend megvéd a haláltól, mert előfordulhat, hogy más nem mért különbség is volt a csoportok között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.