Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 02. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Törökországba érkezőknél is kimutatták a vírus gyorsabban terjedő változatát

Törökországba érkezőknél is kimutatták a vírus gyorsabban terjedő változatát

A török hatóságok az Egyesült Királyságból érkező 15 utasnál kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírus új, gyorsabban terjedő változatát - közölte pénteken Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján.

Fahrettin Koca az új vírustörzs nagy-britanniai megjelenését követően, december 20-án késő este jelentette be, hogy a variáns terjedése miatt a kis-ázsiai ország felfüggeszti az Egyesült Királyságból, Dániából, Hollandiából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező közvetlen légi járatokat.

Koca december 22-én már arról számolt be, hogy Törökország elkülönített 4603 utast, akik december 14. után jöttek az Egyesült Királyságból, valamint 335 további olyan utast, akik december 20-án este léptek be Törökországba a felsorolt országokból. A tárcavezető egyúttal közölte: a hatóságok a vírustesztek eredményétől függetlenül mindannyiukat elkülönítették.

Bár Törökország december 20-án már felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező járatokat, az egészségügyi miniszter pénteki Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy most "teljesen" felfüggesztik.

Fahrettin Koca pénteken az új vírusváltozattal fertőzött 15 emberről azt írta, hogy az "utóbbi időben" érkeztek Törökországba és hangsúlyozta, hogy a 15 érintett el van különítve és a velük érintkezőket is karanténba helyezték.

A török egészségügyi miniszter üzenetében aláhúzta: az Egyesült Királyságból érkezőktől eltekintve az országban eddig nem mutatták ki az új vírusváltozatot.

A török egészségügyi tárca péntek este a napi járványadatokat is ismertette.

Ezek szerint az országban az elmúlt huszonnégy órában 12 203 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust. A napi esetszám kedden 15 805, szerdán 15 692, csütörtökön 14 380 volt. A pénteki adattal az igazolt fertőzöttek száma 2,22 millióra nőtt a 83 millió lakosú országban.

A beszámoló szerint újabb 212 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 21 093-ra emelkedett. A mutató kedden 253-on, a szerdán 254-en, csütörtökön pedig 239-en állt.

A pénteki jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 3918-ról 3891-re.

A gyógyultak száma 14 110-zel, 2,114 millióra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset több mint 95,2 százalékát.

A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 24,7 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezés az ellátási láncot nem érinti. Az emberek délelőtt 10 és délután 17 óra között bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése