Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Július 18. 23:10, péntek | Helyi
Forrás: sonline.hu

Több tucat gyereket vittek kórházba egy balatonszárszói táborból

Több tucat gyereket vittek kórházba egy balatonszárszói táborból

Negyvenkét középiskolás gyermeket vittek ételmérgezés gyanújával a siófoki kórházba egy balatonszárszói táborból csütörtökre virradó hajnalban.

Rajtuk kívül több felnőtt is ugyanilyen tünetekkel betegedett meg. Valamennyien a tatabányai Bárdos László Gimnázium tanulói, illetve dolgozói. Már vizsgálják, mi okozhatta a fertőzést.

Egy aggódó tatabanyai szülő kereste meg szerkesztőségünket csütörtökön reggel azzal, hogy gyermeket és még közel ötven másikat kórházba szállították egy balatonszárszói táborból, ahol kilencven diák tölti szünidejét. Az édesapa elmondása szerint a gyermekek felügyelőtanára nem volt hajlandó felvenni a telefont az éjszaka, ezért keresett meg minket. Gyermekétől annyit tudott meg, hogy ételmérgezés gyanújával vitte őket el a mentő Siófokra.

A szülő által megadott telefonszámot egy hölgy vette fel, aki nevét sem volt hajlandó elárulni, azt mondta, most értesíti egyenként a szülőket, s azért nem vette fel eddig a telefont, mert szerette volna megtudni pontosan, mi is történt a gyermekekkel. A szerkesztőségünket megkereső szülő valamilyen baktériumfertőzésre gyanakodott azok alapján, amit kórházba került gyermekétől hallott.

A gyerekek egy balatonszárszói hotelben voltak elszállásolva, amelynek nincsen konyhája. Az intézményt üzemeltető cégnek Balatonszemesen is van üdülési érdekeltsége, s ott főznek a Szárszón elszállásolt vendégeknek is. Balatonszemesen, s Balatonszárszón a többi vendéggel, akik ettek az ételből, nem volt probléma, s úgy tudjuk, csak a tatabányai gyerekek betegedtek meg. Most azt vizsgálják, már fertőzötten érkeztek-e Tatabányáról a diákok, vagy a táborozás közben, valahol máshol ehettek-e rossz minőségű ételt.


Délben sajtóközleményt adott ki Nagy Gábor, a siófoki kórház orvosigazgatója. Ebben az áll: negyven fiatalt szállítottak be éjszaka egy balatonszárszói gyermektáborból ételmérgezés gyanújával. A tizenéves gyerekek tünetei hasonlóak voltak: kiszáradásra, lázra, hányásra, hasmenésre és szédülésre panaszkodtak. A negyven fiatal egy órán belül megkapta az elsődleges ellátást, majd közülük négy beteget a székesfehérvári, három főt egy budapesti, nyolcat pedig a kaposvári kórházba szállítottak át helyhiány miatt. A gyors lefolyású, könnyebb fertőzéssel járó megpróbáltatásokat kifejezetten jól viselték a gyerekek, akik már jobban vannak.

Több diákot már csütörtökön délelőtt hazavihettek a szülők, a többiekért délben autóbusz érkezett a siófoki kórházba; előbb a táborban maradtakat szedte össze Balatonszárszón. A szülők nem akartak nyilatkozni, akadt, aki azt mondta: másik gyerekük Fehérváron van kórházban, érte sietnek.

Pleier Tamás, az iskola igazgatója a Komárom-Esztergom megyei portáltestvérünk, a kemma.hu kérdésére elmondta: a táborlakók szerdán reggel kezdtek hányásra, hasmenésre panaszkodni. Az aggasztó tünetek gyorsan sokasodtak - a 93 diákból 40-en lettek rosszul-, ezért Kovácsné Németh Sarolta táborvezető a helyi orvosi ügyelethez fordult, amely a gyerekeket kórházba szállította.

Az iskolaigazgató azt állítja, hogy a gyerekek mellett a tábor szinte összes felnőtt lakója megbetegedett, köztük a legtöbb tanár is. Az éjjel a helyszínre utazó igazgató lapunkkal közölte: az orvosok egyelőre nem zárták ki sem az ételmérgezés, sem a vírusos megbetegedés lehetőségét.

Csütörtökön késő délelőtt „bezárt” a tatabányai diákok szárszói tábora – erről az iskolaigazgató tájékoztatott a gyermek- és ifjúsági üdültetésre szakosodott hotelnél.


Megindult a vizsgálat

Negyvenkét gyereket vittek kórházba rosszullét miatt egy balatonszárszói tábor lakói közül szerda este és éjszaka - tájékoztatott a népegészségügyi szervezetet működtető Somogy Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője.

A gyerekek belázasodtak, hánytak, többüknek ment a hasa, de azóta javult az állapotuk, miután a kórházban infúzióval pótolták az elvesztett folyadékot. A betegektől laboratóriumi vizsgálatra mintát vettek; a járványügyi vizsgálatokat a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága a helyszínen haladéktalanul megkezdte - közölte Neszményi Zsolt kormánymegbízott megbízásából a Soóky Krisztina kabinetvezető.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.