Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Augusztus 19. 08:26, kedd | Helyi
Forrás: likebalaton.hu

Több ezer ember szűrését végezték el a nyári egészségtáborban

Több ezer ember szűrését végezték el a nyári egészségtáborban

Az idei nyári egészségtáborban kilenc turisztikailag frekventált településen több mint 4500 ember szűrését végezték el egészségügyi szakemberek

- hangzott el a tábor utolsó állomásán tartott programzáró rendezvényen Siófokon, hétfőn.

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a program különleges, mert a táborlakók olyan egészségügyi dolgozók, akik nem a szabadságukat töltik, hanem dolgoznak. Hangsúlyozta, a szűrőprogram azért is fontos, mert komoly népegészségügyi gond a dohányzás, az elhízás és a daganatos betegségek. A nőknél a 45-65 év közötti korosztály emlőszűrése kiemelt feladat, hiszen az emlő daganatos megbetegedésében elhunytak száma Magyarországon, az ingyenes szűrési lehetőségek ellenére magasabb, mint az uniós átlag.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére tavaly indult nyári egészségtábor célja, hogy a szűrőprogramokat közelebb vigye a lakossághoz. Ezekre idén több mint 4500-an jelentkeztek, akik közül tíz esetben állapítottak meg valamilyen problémát, illetve javasolták további szűrések elvégzését. Akadtak visszatérők is, például fiatalok egy csoportja, akik tavaly együtt kértek tanácsot a dohányzásról való leszokáshoz, idén pedig beszámoltak az eredményeikről. Egy ember az életét köszönte meg, mivel egy tavalyi anyajegyszűrés során sikerült időben fényt deríteni a betegségére.

Hebling Zsolt, Alsóőrs független polgármestere szerint pozitívan fogadták az emberek, hogy strandolás közben magas színvonalú szűrési programokon is részt vehettek, elkerülve a szakrendelők előtti várakozást.

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere, aki maga is részt vett a szűréseken, elmondta: tapasztalata szerint a sétáló emberek egyfajta programként fogták fel a Balaton partjára kitelepült szűréseken való részvételt, és élvezték, hogy a nyári szabadságuk ideje alatt az egészségükkel is foglalkozhatnak. Lehet úgy is egészségügyi ellátást biztosítani, hogy az felérjen egy szívesen vállalt szabadidős tevékenységgel - tette hozzá.

A július 18-án indult nyári egészségtábor Agárd után a Balatonnál - a Veszprém megyei Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden, a Zala megyei Keszthelyen, a Somogy megyei Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Siófokon folytatódott. A szolgáltatások között emlőszűrés, testtömegindex-mérés, a dohányzásról leszoktatást segítő tanácsok, az egészséges táplálkozást szolgáló tippek és anyajegyszűrés segítette a lakosságot.

A nyári egészségtábort több mint 12 szervezet, illetve önkormányzat összefogásával és támogatásával, szponzorok segítségével és állami finanszírozással, összesen 32 millió forintból valósították meg. Amennyiben lesz rá forrás, a program jövőre is folytatódik.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.