Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 16. 05:59, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Tó, madár, erdő: Siófok ez is

Tó, madár, erdő: Siófok ez is

Somogy kirándulóhelyeit, túracélpontjait igyekszünk olvasóink figyelmébe ajánlani sorozatunkkal.

Ezúttal egy kevesek által ismert természetvédelmi területet mutatunk be, kőhajításnyira a Balatontól, még Siófok közigazgatási határain belül.Ahol a városi lakos találkozhat a természettel; ahol 2009-ben a nagy természetvédő köztársasági elnökkel, Sólyom Lászlóval is találkozhattunk: a töreki természetvédelmi terület Siófok határában.
Siófok nyugati szélén, a Pannon-tenger levonulását követő korai pleisztocén idején kialakult löszdombok között, a Balatonra merőlegesen húzódó völgyben helyezkedik el a Töreki Halastavak természetvédelmi terület, mely 1994 óta védett. Itt halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is. A 300 hektáros föld legfőbb értéke a Cinege patak – Siófok környékének egyetlen Balatonba torkolló, élővizet szállító vízfolyása –, valamint a patakra épült, tíz tóból álló, 36 hektár területű vízrendszer. A patak forrásvidéke is védett. A territórium jellemzője az élőhelyek nagy változatossága: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdő. Ez a változatosság sok értékes élőlény életterét biztosítja.

A terület déli határa egy 64 hektáros erdőtömb, nyolcvanéves cseres-tölgyes faállománnyal. 1998-ban készült el a 9000 méteres tanösvény, amely a jellegzetes élőhelyeket mutatja be, magyar, német és latin nyelvű tájékoztató táblákkal segít megismertetni a növény- és állatvilágot. Itt látható például két felhagyott külszínfejtésnél a több százas partifecske-kolónia és a gyurgyalagok élőhelye. Itt van az európai madárfajok vonulási útvonala is. Ősszel és tavasszal a halastavak pihenő és táplálkozó helyet biztosítanak számtalan, hazánkban nem honos madárnak, melyek vonulás idején nagy tömegben lepik el a környéket. A kirándulók egy tavi és egy erdei pihenőhelyen fogyaszthatják el elemózsiájukat.

A természetvédelmi terület fenntartója Siófok önkormányzata, amely e hely földtani feltárását az MTA Földrajztudományi Intézetével elvégeztette, s tervezi az elmúlt 30 ezer év földfelszíni alakulásának bemutatását a nagyközönség számára. Megvalósult 71 hektár erdőtelepítés, a friss ivóvíz-szerzés lehetőségét egy forrás már biztosítja, további feltárását tervezi a fenntartó. Az ELTE Növényrendszertani, illetve Ökológiai Tanszéke elvégezte az élőhely tudományos feltárását, így a bemutatáson kívül, az általános és középiskolai oktatás mellett az egyetemi képzés céljaira is kiváló e hely. Gyakran szerveznek terepgyakorlatokat, természetvédelmi táborokat. A természetvédelmi területen húzódó tanösvény 12 állomáson keresztül mutatja be a terület élővilágát. A turisták a két pihenőhelyet, a tóközi és cinegei pihenőt is felkereshetik. Megközelíthető a 7-es főúton, Széplak után, a töreki bekötőúton. A 12 hektáros Cinege völgyi horgásztó mellett a kikapcsolódást segíti a tanösvény, a madármegfigyelő és megannyi természeti kincs.

A siófoki önkormányzat fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához 2003-ban 500 ezer forintot költött erdőtelepítésre, 1 millió 990 ezer forintot pedig a Cinege patak és környékének rendezésére. „Töreki sikertörténet – fogalmazott Balázs Árpád, Siófok polgármestere a vizes élőhelyek világnapján szervezett siófoki konferencián. – Nem kis erőfeszítések árán sikerült megóvni a befektetői szándékoktól, a parcellázástól számos madárfaj élőhelyét a város határában és helyi védettség alá helyezni. Töreki az, ahol a város lakossága találkozhat a természettel.”
Öt évvel ezelőtt a siófok-töreki természetvédelmi területen zárult elnöki látogatás a hetedik állomása volt Sólyom László akkori köztársasági elnök országjáró sorozatának a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területeken.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak