Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 12. 22:24, szerda | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Szigorodik a Btk. - súlyos években mérik a bódulatot

Szigorodik a Btk. - súlyos években mérik a bódulatot

A bizonyosan bekövetkező időnkénti – akár alkohol, akár valamiféle kábítószerrel előidézett – tudatmódosításnál nagyobb veszélyek is leselkedhetnek a fiatalokra a nyáron.

Az első veszély ugyanaz, ami az év egészében jelen lehet sok esetben: a család nem megfelelő működése. Ahol megvan a bizalom szülő és gyerek között, ott a nyári időszak lazulásai idején sem kell oly mértékben aggódni a fesztiválok és egyéb bulik miatt, mint ahol nincs meg ez a „baráti” kapcsolat. Ezt állítja Simicz-Futó Katalin, a somogyi drogambulancia vezetője. Aki a másik komoly, egyszersmind új veszélyforrást a júliustól szigorodó büntető törvénykönyvben látja. A jogszabály ugyanis tíz év után ismét önálló büntetési tételként fogalmazza meg a kábítószer-fogyasztást. A szakember szerint a tiltás nem fog eredményre vezetni, mert ez a korosztály – tegye a kezét a szívére bármely szülő – bizonyos élményeken mindenképpen átesik. A fiatalokkal a felelősségről kell beszélgetni, hogy ha elkerülhetetlenül szembe jön velük a kipróbálás lehetősége, tudjanak magukra vigyázni. No és egymásra, mert ez is fontos. Valakinek józannak kell lenni, hogy vezetni tudjon, vagy hogy ha szükséges, mentőt hívhasson.

Az INDIT Közalapítvány somogyi drogambulanciája a nyáron is várja az új vagy régi kérdésekkel, szakmai támogatást kívánó élethelyzetekkel találkozó fiatalokat, hozzátartozókat. Mindenhol azonban ők sem tudnak ott lenni, ahol magasabb hőfokra érkezik a hangulat. A zenei fesztiválok, a balatoni nyár szórakozóhelyei, vagy akár a házibulik is alkalmat teremthetnek a módosult tudatállapotra. De a táborok is, csibész vagy csak érdeklődő kiskamaszokkal. Ahogy a klasszikus – és a társadalmi hatásához képest kulturálisan túlságosan elfogadott – alkoholmámornak is megvannak a játékszabályai, és kiismerhető következményei, úgy a drogok kipróbálása vagy alkalmi használata is megkívánja a felelős magatartást.

Ahol a családban van idő a minőségi beszélgetésekre, ott a fiatal nagyobb biztonságban vészeli át a „próbaidőszakot”: amikor megismerkedik egy új típusú bódulattal. Ahol a beszélgetés nincs meg, sem a buli előtt, sem utána, ott e nem figyelés miatt könnyebben elcsúszhat rossz irányba a dolog.
– Nyáron a szülők talán kevésbé stresszelnek, főleg szabadság alatt, így ez az időszak alkalmas lehet az őszinte beszélgetésre a kamaszokkal – mondta Simicz-Futó Katalin. A pszichiáter szerint a kipróbálást lehet ugyan tiltani, de nem érdemes, mert ezzel még izgalmasabbá válik a tiltott gyümölcs. A kriminalizáció a titkolózást is erősítheti a fiatalokban. A Btk. júliustól ismét két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti – az elterelés korlátozottabb alternatívája mellett – a kábítószer-fogyasztást, az elmúlt évtizedben a szerzés és a tartás volt bűncselekmény.

A pszichiáter szerint az ártalomcsökkentés jelentősége továbbra is nagy, miután lesznek fiatalok, akik adott szituációban nem fognak kitérni a lehetőség elől. És ez, mint ismert, nem iskolázottsági kérdés: az elitgimnáziumokban tanulók semmivel sem restebbek szembenézni a kihívással, vagyis kipróbálni egy szert. Azt kell azonban tudniuk, hogy mit fogyasztanak. De hasonlóképpen az alkoholfogyasztásnak is megvannak a szabályai: keverni nem érdemes az italokat, mert a szivacs-magatartás megbosszulja magát.
– Fontos, hogy minden társaságban legyenek, akik tudnak vigyázni a többiekre, nem engedik őket droghatás után éjszakai fürdőzésre, nem engedik őket a volánhoz, vagy akár orvosi segítséget hívnak: de mindez az alkoholfogyasztás esetleges következményeire is igaz – mondta a szakember.

A drogokkal összefüggésben azt is elmondta Simicz-Futó Katalin: nemcsak nyáron, hanem mindig igaz, hogy a poharat nem hagyjuk magára, ha megtettük, nem isszuk meg az ott felejtett italt, és csak a szemünk előtt kinyitott tartalmat fogyasztjuk el. Az ugyanis tényleg kriminális, hogy elvetemült bűnözők leshetik az alkalmat, hogy elkábítsák a szórakozó fiatalokat, akár nyereség-, akár másfajta vágyból.

A fentiekről a Szenvedélyek napján, június 21-én Kaposváron – részletek a közösségi portálon – tudhatnak meg többet az érdeklődők a Tükör drogambulancia és a Tükörkép Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ munkatársaitól. Akik a Bulisegély-pontokon is igyekeznek helytállni, de a fiatalokon és az „öregeken” több múlik...

Nem lett sikertörténet a drogellenes diszkó

Drogellenes diszkó: amerikai mintára több mint tíz éven át szervezte meg a rendezvényt Siófokon Barna Sándor, a Palace szórakoztató központ tulajdonosa. Az elmúlt években ez már elmaradt, s ma amondó a főszervező, hogy bár volt értelme, mégsem lett sikertörténet belőle. – A kilencvenes évek közepén keresett meg a bűnmegelőzést akkoriban országosan vezető rendőrségi szakember, azzal: amerikai példára szervezzük meg mi is a Balatonnál, hogy oda visszük a drogproblémákkal foglalkozó szakembereket, ahová a fiatalok szívesen járnak. Így született meg a drogellenes diszkó, ahol szinte játékos formában, nem szájbarágósan hívtuk fel a gyerekek figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire. Állami figyelem is társult hozzá, a terület akkori felelősei kormányoktól függetlenül biztosítottak szakembereket.

Barna Sándor úgy érzi, akkor, amikor néhány éve ő már nem tudott kellő figyelmet fordítani erre, nem akadt követője, nem vált önjáróvá, jellemző, hogy azóta senki még csak föl se tette neki a kérdést, hogy miért hagyta abba. – Demetrovics Zsolt pszichológus hat ilyen rendezvény után felmérést végzett, s azt állapította meg, hogy egyedisége miatt van hatása és folytatásra érdemes – emlékeztet a széplaki szórakoztató központ tulajdonosa. – Ma nyilván új módszerek kellenének válaszul az új kihívásokra, de a mostani fiatalokat is meg kellene szólítani.
Merthogy a drog változatlanul leselkedő veszély. Barna azonban inkább pozitív üzeneteket fogalmazna meg, ha már nyár és Siófok; azt mondja, tovább bővült a térfigyelő kamerahálózat a legfrekventáltabb helyeken, így a népszerű parti korzón, ahol egészségügyi szakszemélyzet és őrszolgálat is igyekszik gondoskodni a biztonságos szórakozásról.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni