Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Augusztus 24. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Szezonvég: még nem ürült ki a Balaton-part

Szezonvég: még nem ürült ki a Balaton-part

Nem ürült ki a Balaton-part augusztus huszadika után, legfeljebb úgy igaz, hogy ritkult a tömeg.

Az tény, hogy a strandok gyér forgalmat bonyolítottak le keddtől péntekig, annál inkább kedvezett az idő a hajózásnak – rá is fért ez a társaság forgalmára, ami augusztus 20-ig nagyjából a tavalyi szinten mozgott.

Több helyről hallani, hogy az elmúlt húsz év legjobb balatoni szezonját zárjuk (sokat lökött rajta a legutóbbi hosszú hétvége is, a sok tízezer embert vonzó programkavalkáddal, igaz, végül Balaton-körüli tűzijáték-sorozattól mentesen), optimista a Nemzetgazdasági Minisztérium is, friss közleményük szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a balatoni szezon meghosszabbodása és a Széchenyi Pihenőkártya elterjedése között.

„Minden jel arra utal, hogy az elmúlt hetekhez képest rosszabb idő hatására sem ér véget a szezon a Balatonon... A SZÉP-kártyának is köszönhető, hogy az idén jóval többen nyaraltak belföldön, mint egy évvel korábban” – olvassuk a szaktárca gyors helyzetjelentését, mely legalább már az elmúlt napokra is utal, a hivatalos statisztikát azonban nem sikerült gyorsabbá tenni és ez az idegenforgalomban dolgozókat is zavarja. Hávris Klaudia, a víztoronyban székelő siófoki Tourinform vezetője a héten még csak június végi kúrtaxa- és vendégéjszaka-adatokról tudott beszámolni, a napokban várhatók a július végi városi forgalmi adatok.

Ők is szeretnének naprakész(ebb) adatokkal dolgozni (talán egyszer megvalósul ez nálunk is, a horvátoknál érdekes módon már megy...), addig is az érzéseikre hagyatkoznak: idén nyáron nagyon sok volt a turista...

Frissebb adatokból dolgoznak a Balatoni Hajózási Zrt.-nél, így Halmos Gábor vezérigazgató már a hajózási idény kezdetétől augusztus 20-áig tartó napok forgalmát hasonlíthatja a tavalyihoz. – A kompon szállított járművek és személyek száma ugyan hajszállal elmaradt a 2012-estől (annak 99 százalékát produkálta a komp augusztus 20-áig), a bevétel már hat százalékos emelkedést mutat – így a vezérigazgató. – Ha csak a hosszú hétvége kompforgalmát ragadjuk ki, akkor e négy nap során 11,7 százalékos forgalom-, valamint 20 százalékos bevételnövekedést regisztrálhattunk az előző év hasonló napjaihoz képest. Érezhetően nagyon sokan voltak most a Balatonnál, népszerűek voltak azok a hajójárataink is, amelyek a különböző programokra vitték az érdeklődőket egyik partról a másikra, még éjszaka is.

A menetrend szerinti hajók forgalma egyébként a komphoz hasonlóan eddig a tavalyinak a 99 százaléka, és ezt egyáltalán nem becsüljük le, hiszen nagyon rosszul kezdődött a szezon az időjárás szempontjából. S még nem ért véget ez az idény, sőt, augusztus legvégén bemutatkozik az új gyorshajó is Siófok, Balatonfüred és Tihany között.

Öt-tíz százalékkal volt nagyobb a bruttó bevétel – olvassa ki a pénztárgép adataiból Szili József, aki évtizedek óta parti büfét üzemeltet Zamárdiban. – A június az időjárást tekintve vészjóslóan indult, de azután júliustól mostanáig nem panaszkodhattunk, ragyogó volt az idő és ami a lényeg, a hétvégére sem romlott el. Így aztán a zömmel csupán hosszabb-rövidebb víkendeket tartó magyar vendég (ma már 95 százalékban a belföldi turisták jönnek) sem maradt el, sok volt a víz is a Balatonban, mely egyébként gyönyörű, a nyaralók szeretik Zamárdit, talán azért is, mert kuriózum, hogy orvosi-vízimentő szolgálat ügyel a strandolók biztonságára.

Ha azt nem is erősítheti meg, hogy az elmúlt húsz év legjobb szezonjának a vége közeledik, az elmúlt évek legjobb nyarát zárhatja a Balaton – summáz Hoffmann Henrik, a balatoni regionális TDM-szövetség elnöke. Ő is úgy számol, hogy egyrészt a kánikulai hétvégék „dobták meg” a forgalmat, másrészt az augusztus 20-i hosszú víkend gazdag programkínálata, no meg az elmúlt évek fejlesztései, melyek által egyre versenyképesebb a régió, s ma már egyértelműen az első számú nyaralási célpont idehaza.
– Nincs még vége a szezonnak, egészen az iskolakezdésig magas kihasználtsággal üzemelünk – erősíti az optimistákat Sternóczky Balázs, a siófoki Azúr wellnesshotel értékesítési igazgatója.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén