Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 05. 08:49, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Szerdán kiönt a Balaton? Készültségben a déli part

Szerdán kiönt a Balaton? Készültségben a déli part

Másodfokú készültséget rendelt el kedden a Balaton-partra a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósága a magas vízállás és a szerdára várható erős szél miatt.

Balatonfenyvesre miskolci, Balatonföldvárra Komárom megyei vízügyi szakembereket vezényeltek, a katasztrófa-védelem munkatársai a polgármesterekkel együtt járták be a tópartot.

A péntek óta tartó vízeresztés ellenére egy centinyit, 128-ra emelkedett keddre a Balaton átlagvízszintje. – Minden településen, így nálunk is operatív törzsek álltak fel, készenlétbe helyeztük a homokzsákokat, Balatonföldvár egyébként a „védekezési központ” – tájékoztatott Holovits Huba földvári polgármester. – A szakemberek szerint heteken belül további tíz centinyi vízszintemelkedésre lehet számítani, ezzel a Sió-zsilipen történő vízeresztés nem tud lépést tartani, ugyanakkor a szerdára előrejelzett szél miatt akár negyven centiméternyit is „kilenghet” a Balaton a déli part felé, és a hullámzás még erre jöhet rá.

A siófoki polgármester is figyelőszolgálatot rendelt el. „Mivel szerda délutánra 40-60 kilométeres szelet prognosztizáltak (65 kilométeres maximális széllökésekkel), ezért a víztükör megbillenése és hullámverés várható; a Balaton kicsaphat a partra – áll a siófoki városháza keddi közleményében. – Siófok önkormányzata felkészült az esetlegesen szükségessé váló védekezésre. A figyelőszolgálatot az elkövetkező napokban a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. Fontos kiemelni: a fokozott figyelem nem jelenti azt, hogy árvízveszély van. A figyelőszolgálat megszervezésére az értékek megóvása miatt van szükség.”

A siófoki Rózsakertnél már kedden, enyhe légmozgásnál is ki-kihullámzott a víz a partra, hiszen olyan sok a víz a mederben, hogy ott gyakorlatilag ellepi a partvédő köveket. A mólónál más a helyzet, a Balatoni Hajózási Zrt. a tavalyi szezonra elkészült kikötőfelújítás részeként megemelte a móló járószintjét és új hullámtörőket is épített. A leginkább veszélyeztetett térség persze most is a legmélyebben fekvő balatonfenyvesi. Lombár Gábor fenyvesi polgármester azt mondta lapunknak: ő nem keltene pánikot, tudják a dolgukat. – Láttam már egy-két magas vízállást, magam is azt kedvelem jobban, ha sok a víz a tóban, de persze lenne teendő annak érdekében, hogy mindig magas vízszintet lehessen tartani, ez viszont már nem önkormányzati kompetencia – így Lombár.

– Katasztrófavédők, vízügyesek idevezénylése: ez jó és örülünk is a segítségnek, de majd ha mégis károk keletkeznek, remélem akkor is vállalja valaki a felelősséget a mostani magas vízszintért és nem hagy magunkra bennünket a problémánkkal, a kár-helyreállítással. Balatonfenyves például eddig még hiába kért, soha nem kapott vismaior-támogatást, mondván, nem mínuszos a költségvetésünk, oldjuk meg...

E közben egyre fokozódó intenzitással engedik a Balaton vizét a siófoki zsilipen, hiszen a vízeresztés ellenére a vízgyűjtő terület befolyóiból folyamatosan érkezik a vízutánpótlás. Az országos vízjelző szolgálat mérése szerint a Sió kedden Siófoknál 154 centiméter volt, ami 45 százalékos telítettséget jelent. Amennyiben ez a későbbiekben lehetővé válik, három hajót is úsztatnának a Sión (utoljára három évvel ezelőtt volt hajózható a csatorna).

A hajózási társaság a Balaton (eredeti nevén Beloiannisz) nevű, régi motoros hajóját engedné le. A hajó fél évszázadig emblematikus jelensége volt a Balatonnak, és zászlóshajója (a rendszerváltás előtt a legnagyobb rendezvény-, illetve diszkóhajója) a balatoni flottának. Most jelentkezett egy hajókat üzemeltető budapesti cég, amely hajlandó az ipartörténeti emléket megmenteni, felújítani. Leúsztatnák a Sión és eladnák a Györök vízibuszt is, az orosz gyártmányú Beatrix hajótestjét pedig ellenkezőleg, a Balatonra úsztatnák és újjáépítését a balatoni hajózási társaság végezné el a siófoki kikötőben.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.