Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 06. 08:28, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Szemétper: a bíróság szerint is fizetnie kell Tabnak

Szemétper: a bíróság szerint is fizetnie kell Tabnak

Véget nem, csak újabb állomásához ért a Siófok-Tab szemétvita: ismét Siófoknak adott igazat a Szekszárdi Törvényszék.

Siófok három évvel ezelőtt azért fogta perbe Tabot, mert szerinte az 14 millió forint tartozást halmozott fel azzal, hogy 2009 után nem fizette önrészét abban a konzorciumban, amelyet a Dél-balatoni és Sióvölgyi Hulladékgazdálkodási Projekt megvalósítására hozott létre a programban résztvevő 204 önkormányzat.

A siófoki városháza közleménye szerint a konzorcium az önkormányzatok által fizetett tagdíjból fedezte azokat a kiadásokat, amelyeket a 2003 és 2010 között lezajlott, mintegy 14 milliárd forint értékű uniós beruházás (ennek részeként épült meg Somban az új hulladékközpont, szerveződött meg a szelektív hulladékgyűjtés, stb.) keretében nem tudtak finanszírozni, így az el nem számolható előkészítési költségeket, valamint a pályázati önrészt. Miután Tab – hibás elszámolásra hivatkozva – 2010-ben már nem fizette kötelezettségeit, a Konzorcium Tanácsa megállapította Tab szerződésszegését és megvonta tőle a konzorcium tagjaira érvényes, kedvezményes hulladéklerakás lehetőségét (Tab emiatt perbe fogta a somi lerakót működtető AVE Zöldfok Zrt.-t, de a bíróság jogerősen a siófoki székhelyű társaságnak adott igazat – a szerző). Siófok eztán peres úton követelte Tab tartozását, hiszen míg a konzorcium 203 tagja fizette a szükséges költségeket, addig Tab ezt csak 2009-ig tette meg, holott a projekt még 2010-ben is zajlott; ebben az évben rekultiválták a régi, bezárt szeméttelepeket. Az ügy 2012 januárjában került első fokon a Szekszárdi Bíróság elé, amely már akkor is Siófok követelését ismerte el. Az ügy 2012 év végén a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott, s a testület új eljárás lefolytatására kötelezte a Szekszárdi Törvényszéket, mely most ismét Siófoknak adott igazat.

Balázs Árpád siófoki polgármester arra emlékeztetett: Tab tartozása abban az időszakban keletkezett, amikor a rekultiváció folyt, illetve a kivitelezés utolsó fázisai, így például éppen a tabi szeméttelep rekultivációja.

– Tab azt az 556 millió forintot kifogásolja, ami az északi területhez tartozó 104 önkormányzatot illeti lakosságarányosan és Siófok számláján van, azt sajátjaként kezeli – reagált Schmidt Jenő tabi polgármester. – Ennek az összegnek a Tabra eső részét, 14 millió forintot követeli Siófok Tabtól, ami szerintünk nem jogos. Álláspontunk azért eltérő, mert a gesztor Siófok polgármestere szerint ez az összeg előkészítési költségként Siófokot illeti meg és nem az északi terület 104 önkormányzatát. Ami nekünk 14 millió, azt az összeget a többi önkormányzat esetében a lakosság fizeti évek óta. Tab soha sem veszélyeztette a projektet, kifizette a tíz százalék önrészt. Az el nem számolható költség nem a projekt része, ezen pereskedünk. A megismételt eljárás alapján nem lehet tudni, hogy Tabnak miért kell fizetni és miért pont annyit. A bírósági tárgyalásra Siófok által bejelentett tanút, a projekt könyvvizsgálóját Siófok végül nem állította elő és a bíró a tanúmeghallgatásra kitűzött tárgyaláson hozott ítéletet. Tab mindenképpen fellebbezni fog.

Gyűjtőszigetek nyugállományban

Márciustól elszállítják a szelektív hulladékot a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulás hatvankét településéről. Amint megírtuk, január óta a nyugat-balatoniak által gründolt szolgáltató, a Pelso-kom kft. nem üríti a szelektív gyűjtőszigetek edényzeteit. Fodor József, a kft. ügyvezetője most arról tájékoztatott: márciusban indul településeiken a szelektív hulladék házhoz menő zsákos gyűjtése, ettől tisztább és nagyobb mennyiségű újrahasznosítható anyagot várnak. Négyhetente mennek házhoz, a Balaton-parton nyáron kéthetente, de igény szerint akár sűrűbben is. A gyűjtőszigetek edényzeteit rövidesen kiürítik és az edények – fogalmazott Fodor József – átmenetileg „nyugállományba” vonulnak.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára