Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 28. 21:55, kedd | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Süllyed, vagy nem süllyed? Öt hónapja áll a kórházépítés

Süllyed, vagy nem süllyed? Öt hónapja áll a kórházépítés

Süllyed, vagy nem süllyed?

A Siófokon hónapok óta terjedő szóbeszédből fakadó kérdésünkre most sem kaptunk választ a kórház épülő új szárnyával kapcsolatban, ám az tény, hogy december óta fújja a szél az azóta munka nélkül lévő óriásdarut az új épület fölött.

Néhány hétnyi várakozás után kaptunk választ kérdéseinkre az állami tulajdonba került kórházakat működtető Gyemszi kommunikációs osztályától. Arról érdeklődtünk: mi az oka, hogy december óta áll a siófoki kórház új szárnyának építése? Valóban statikai problémák léptek-e fel, süllyed, vagy nem süllyed az épület? Tervezési, vagy kivitelezési hiba történt? Igaz-e, hogy már a bővítési munkálatok kezdetén több alvállalkozó levonult, mert nem fizették ki határidőre? A statikai problémák tudatában megvalósul-e az új épület tetejére tervezett helikopter-leszállópálya? Az eredetileg az idén nyárra tervezett átadás helyett mi az új határidő? Befolyásolja-e a betegellátást, hogy a nyárra nem készül el az új sürgősségi osztály az épülő részlegben? Hogyan áll a főigazgatói pályázat?

„Az uniós beruházási programmal kapcsolatban május 8-án szakértői bejárás történt, amelynek során az a szakértői vélemény alakult ki, hogy próbaalapozás és próbaterhelés elvégzése szükséges – így a Gyemszi válasza. – Ennek megrendelését a kórház már kezdeményezte. A szükséges tesztek elvégzése és értékelése körülbelül egy hónapot vesz igénybe. A szakvélemény birtokában lehetséges a beruházás további irányát és ütemét meghatározni, ez vonatkozik a heliportra is.”

A több milliárd forintos projekt finanszírozásáról azt írják: a kórházak állami kezelésbe vételekor Siófok város helyébe kedvezményezettként a siófoki kórház lépett. „A város által szervezett korábbi, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárásba, a vállalkozási szerződés megkötésébe a kórháznak beleszólása nem volt. A közel 300 millió forintos többletforrást igénylő szerződéseket az önkormányzat kötötte, röviddel a kórház átadása előtt, amelynek során a kötelezettségvállalást fedezet nélkül átadta. A többletforrást uniós projekt esetében a támogató biztosíthatja, ezért a támogatási szerződés módosítási kérelmet 2013. január 23-án beadtuk. A támogató a szerződések kifizetését a statikai vizsgálat eredményéig felfüggesztette.”

A Gyemszi azt is tudatta, hogy a kórház főigazgatói posztjára kiírt pályázat a napokban megjelent a szervezet honlapján, a munkakör betöltésének legkorábbi időpontja szeptember 15-e. „A siófoki kórházban tudomásunk szerint a gyógyító munka folyamatos és biztonságos” – közölték továbbá.

Megkérdeztük Balázs Árpád siófoki polgármestert a Gyemszi által emlegetett háromszázmilliós többletről. – A közbeszerzési pályázat első kiírása és a szerződéskötés között több év telt el, közben az euró árfolyama jelentősen emelkedett; ez különösen a gép-műszer beszerzések árát érintette – így a polgármester. – Az eredeti árhoz képest egymilliárd forinttal magasabb ajánlatok érkeztek, ehhez képest sikerült leszorítanunk úgy a végső árat, hogy az csak háromszázmillióval lett magasabb. Az önkormányzat négyszázmillió forintos forrást képzett e célra, idő közben azonban az intézmény állami tulajdonba került, a pályázati kötelezettségekkel, így a szükséges forrásképzéssel együtt.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: