Városlista
2021. január 24, vasárnap - Timót

Hírek

2014. Június 16. 09:34, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Somogyban két helyen segíthettek az anyákon a Véradók világnapján

Somogyban két helyen segíthettek az anyákon a Véradók világnapján

Nőtt a 18 évesen vért adók száma, derült ki a Véradók világnapján a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szombati eredményhirdetésén,

melyen az országos felsőoktatási véradóverseny győzteseit köszöntötték. Vagyis a program elérte célját, hiszen sikerült meglehetősen sok fiatalt megszólítania, melyre nagy szükség volt, ugyanis a hazai véradói átlagéletkor negyed század alatt hat évet öregedett.

A versenyre 38 hazai felsőoktatási intézmény nevezett, s az egyetemeken és főiskolákon szervezett véradásokon közel több mint 14 ezer véradó jelent meg szeptember óta, közülük 12 600-an nappali tagozatos hallgatóként, s mintegy 3300-an első alkalommal adtak vért. A viadal a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott: az ezer fő alatti intézményeknél a nyíregyházi Szent Atanáz hittudományi főiskola győzött, az ezer és tízezer fő közötti hallgatói létszámú egyetemeknél – itt indult a Kaposvári Egyetem is – a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola végzett az első helyen, míg a 10 ezer feletti diáksággal bíró universitasoknál a Szegedi Tudományegyetem nyert.

A vöröskereszt a Véradók világnapjára – melyet tíz éve tartanak június 14-én, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport-rendszer felfedezőjének születésnapján – emellett nagyszabású véradóakciót is szervezett az Adj vért annak, aki életet ad! jelmondattal: a szervezet a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövődmények általi elhalálozásokra hívta fel a figyelmet, ugyanis az ENSZ egészségügyi világszervezetének adatai szerint naponta mintegy 800 nő hal meg a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos szövődményekben világszerte. Somogyban pénteken Kaposváron, vasárnap Siófokon segíthettek véradással az önkéntesek rajtuk és más rászorulókon.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 24. 18:02, vasárnap | Belföld

A nyugdíjakban januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés

Idén januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés a nyugellátásokban; a költségvetési törvény 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re,

2021. Január 24. 17:00, vasárnap | Belföld

Szijjártó: nemzeti érdek az oltás menetének felgyorsítása

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2021. Január 24. 16:09, vasárnap | Külföld

Kimentettek tucatnyi bányászt a Kelet-Kínában berobbant aranybányából

Kimentettek tizenegy bányászt a kelet-kínai Santung tartományban két hete berobbant aranybányából vasárnap - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

2021. Január 24. 14:27, vasárnap | Kék hírek

Régészeti leletekkel bukott le egy szerb férfi

Orgazdaság miatt vádemelést javasol a rendőrség egy szerb férfi ellen, aki a gyanú szerint mintegy nyolc és fél millió forint értékű régészeti leletet akart Magyarországon keresztül Nyugat-Európába vinni