Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 06. 11:57, szombat | Helyi
Forrás: siofok.hu

Siófoknál az AVE-Zöldfok részvénycsomagja

Siófoknál az AVE-Zöldfok részvénycsomagja

Áthidaló megoldás született az AVE Zöldfok Zrt. átalakulására, hiszen a társaság pert indított azon, a cégben tulajdonhányaddal rendelkező önkormányzatokkal szemben, akik nem írták alá az átalakulást hitelesítő szerződést.

A bírósági döntés meghozataláig az AVE-Zöldfok Zrt. átadta többségi részvénycsomagját Siófok önkormányzatának. Siófok a részvényeket átvette, de nem fizette ki.

A tervek szerint egy többségi önkormányzati tulajdonú valamint egy nagyrészt magántulajdonba kerülő cég lesz az utódja az AVE Zöldfok Zrt-nek. A társaság átalakulását jelenleg a tulajdonos önkormányzatok egy részének ellenállása akadályozza. Az AVE Zöldfok Zrt. ennek ellenére kitart amellett, hogy a tervezett kettéválással feleljen meg a hulladékgazdálkodási törvény előírásainak. Az átalakulást az AVE Zöldfok Zrt. úgy kívánja megvalósítani, hogy egy újonnan létrejövő, többségi önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a lakossági hulladékszállítást, míg a közületi szemétszállításért, a hulladéklerakók- és átrakók működtetetéséért egy, többségében magántulajdonba kerülő társaság lesz felelős.
Az AVE-Zöldfok Zrt. szerződéshez kötött átalakulását a társaságban részvényhányaddal rendelkező öt önkormányzat azzal a céllal próbálja akadályozni, hogy ellehetetlenítsék a többségi önkormányzati tulajdonú, új társaság létrehozását, egyúttal megpróbálják az AVE Zöldfok Zrt-t kiszorítani a közszolgáltatási piacról. Az ellenlábas önkormányzatok ellenállása miatt a Zrt. bírósághoz fordult, és nincs kétségük afelől, hogy a taláros testület nekik ad majd igazat. Mindezt arra alapozzák, hogy az AVE Zöldfok Zrt. szétválás útján történő átalakulásáról a társaság közgyűlése a tulajdonosok megfelelő arányú hozzájárulásával, szabályosan döntött. Annak érdekében, hogy a bíróság jogerős döntésének meghozataláig az AVE Zöldfok Zrt. meg tudjon felelni a hulladékgazdálkodási törvény előírásának (azaz elszállíthassa a lakosságnál keletkező hulladékot) a társaság többségi tulajdonú részvényeit átadta Siófok Város Önkormányzatának, és a város számára lehetőséget teremtett a pakett megvásárlására. A siófoki önkormányzat átvette a részvényeket, a papírok vételárának kifizetésére 2015 végéig van lehetőség. A pontos összegről későbbi szakértői vélemények alapján születik határozat. A városvezetés jelenlegi álláspontja szerint az önkormányzat kizárólag abban az új társaságban kíván többségi tulajdont szerezni, amelyik a lakossági hulladékszállítási közszolgáltatás elvégzéséért lesz felelős.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.