Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 28. 21:34, vasárnap | Helyi
Forrás: siofoki-hirek.hu

Siófok Kártya és okostelefon

Siófok Kártya és okostelefon

Megírtuk, de úgy véljük a félremagyarázások miatt ismét magyarázatra szorul a siófoki okostelefon kérdés.

Ha nem 2014. szeptember végét írnánk, szinte biztosak vagyunk abban: mindenki ujjongana attól, hogy egy város saját lakóinak lehetőséget ad arra, hogy új mobilhoz jussanak egy lokálpatrióta kedvezményrendszer keretében.

A Siófok Kártya programot évek óta bővíti a város. A kártya célja a kezdetektől fogva, hogy Siófok lakosságát jutassa kedvezményekhez, ezért is van az, hogy csak állandó siófoki lakcímmel lehet a kártyát kiváltani. Meg is tették ezt 2011-óta mintegy négyezren, mert élni kívántak azokkal a százalékokban mérhető kedvezményekkel, amit nemcsak az önkormányzat nyújt, hanem azok a helyi vállalkozások biztosítanak, akik csatlakoztak a programhoz. Mert ez egy, a lokálpatrióta gondolkodásra alapozó rendszer. A város ezzel próbál visszaadni valamit azért, mert Siófok lakói adót fizetnek és ezzel maguk is hozzájárulnak a fejlődéshez.

A Siófok Kártya program legújabb lehetősége, hogy okostelefont kaphatnak azok, akik október 1-től új kártyát váltanak ki, vagy a lejárt Siófok Kártyájukat megújítják – írtuk meg a minap. Ez egy országosan is úttörő kezdeményezés azért, mert a várost vezető képviselő-testület tagjai egytől-egyig, pártállástól függetlenül jónak ítélték azt, hogy Siófok előrelépjen az infokommunikáció terén. 2014 szeptemberének végén azonban egy immár két évvel ezelőtt megalapozott, pozitív döntés is úgy kerülhet a figyelem középpontjába, hogy egyesek kiforgatják a lényeget.

A telefont senki nem osztogatja, jelenleg meg főleg nem. A telefont azok kapják, akik Siófok Kártyát igényelnek 1800 forinttért október elsejétől. Nem az utcasarkon osztogatják. Bármelyik szolgáltatónál 0 azaz nulla forinttért lehet hozzájutni nem csak ehhez a készülékhez, de az újabb verziójához is. Független kereskedésekben is az egyik legolcsóbb (de jó minőségű) telefonként szerepel. Ez egy kedvezmény az eddigiek mellé. Nyáron a kártyatulajdonosok visszakaptak több mint háromezer forintot a kártyájukra virágosítás céljából. Mint minden évben. A kártya egyébként még azt is tudja, hogy 80 százalékos kedvezménnyel lehet parkolni vele, sőt használatával olcsóbban kaphat tulajdonosa színházjegyet, fürdőbelépőt… és még sok más mindent.
A telefonra vonatkozó lehetőség a kommunikációról szól. A város ezen a téren is fejlődik. Akárcsak a világ számos másik városa, ahol senkinek sem jut eszébe, hogy telefont adni – mondjuk úgy adóforintok formájában befizetett hűségért – valami paranormális tevékenység volna.

Kommentár

Az ellenzéki jelölt egyenesen odáig megy, hogy azzal vádolja a városvezetést, hogy elkérik majd az email címeket és kampányüzenetek küldözgetnek. Érdekes, hogy ez neki jutott eszébe, biztosan magából/magukból indulnak ki. Azt zárójelben jegyezzük meg, hogy ehhez a választásokig visszalévő időszakban több ezer embernek kellene kiváltania a kártyát, ami technikailag is lehetetlen. Az egyik országos médium már "drága mobiltelefonként" aposztrofálja és arról ír, hogy a "legújabb készülék" anélkül, hogy tudnák a típusát. Ebből persze egyik sem igaz. Szóval már megint megy a hangulatkeltés.

2012. szeptemberében tárgyalta a testület az intelligens város koncepciót. Meg is szavazta minden képviselő. Igen az ellenzékiek is. Már akkor szó esett az ingyen WIFI- ről, mobiltelefonról… stb. Aztán elkezdődött a megvalósítás. Régen volt már, de aki figyeli a város híreit az emlékszik erre. A legtöbb kampányoló meglepődött ezen. Pedig megírtuk, mint ahogy azt is, hogy időközben tesztelik/ működik az ingyen WIFI. A telefon a következő lépés. A telefon egy lehetőség. Aki Siófok Kártyát igényel (pénzért), kap egyet. A telefon egy lehetőség például arra is, hogy az idősek segítséget kérjenek (GPS segítségével, aktuális pozíció szerint, pl. orvos, rendőrség…). Már ezért megéri, de van még ezer más funkció.

„Az intelligens, vagy élhetőbb város olyan települést takar, amely a rendelkezésre álló technológiai, elsősorban információs és kommunikációs lehetőségeket innovatív módon használja fel, és elősegíti egy jobb, diverzifikáltabb és fenntarthatóbb városi környezet kialakítását. Egy várost akkor nevezhetünk „intelligensnek”, ha gazdasági fejlődést az emberi tőkébe, valamint a tradicionális és modern információs-kommunikációs infrastruktúrába való befektetés ösztönzi, lehetővé téve az életszínvonal emelkedését és a természeti erőforrások megfontolt kezelését."

Az Infokommunikációs Technológia alkalmazása a városok kitörési pontját jelentheti, és nemcsak a hatékonyabbá tételükben segíthet, hanem lakói életkörülményeinek javításában, a városhoz való kötődés, a városi identitás erősítésében is.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.