Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Sínen van a nagysebességű vasúti pálya kialakítása Békés megyében

Sínen van a nagysebességű vasúti pálya kialakítása Békés megyében

Épül a mezőmegyeri gyalogos- és kerékpáros aluljáró a Gyomaendrőd-Békéscsaba vasútvonal-rekonstrukció részeként — hangzott el hétfőn, a projektet bemutató szakmai fórumon. A kivitelező a sínek lefektetését is megkezdte az érintett szakaszon - írja a Békés Megyei Hírlap.

A nagysebességű vasúti pálya kialakítása miatt kevesebb lesz a vasúti átjáró. Az óránkénti 160 kilométeres sebesség, a több vágány a sűrűbb és gyorsabb vonatközlekedést segíti, és ehhez kell megtalálni a közúti forgalom megfelelő szervezését is — hangzott el hétfőn a Közlekedéstudományi Egyesület és a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége által szervezett szakmai fórumon.

Dobókői György, utóbbi szervezet vezetője elmondta, a 120-as vasútvonal nemzetközi folyosó, Berlintől kezdve Prágán, Budapesten, Konstancán át egészen Isztambulig a kontinens vasúti közlekedésének egyik ütőere. A Budapest–Lökösháza vonal felújításának részeként valósul meg a Gyomendrőd-Békéscsaba közötti részvonal korszerűsítése is. Hozzátette, a teljes vasútvonalat az Európai Unió követelményeinek megfelelően folyamatosan kétvágányú pályává kell alakítani, 160 kilométer/órás sebesség és 225 kilónewton tengelyterhelés biztosításával.

Vingelmann Szabolcs, a kivitelező képviselője elmondta, tavaly júliusban írták alá a szerződést és a vállaltak értelmében 2014. december 15-ére kell végezniük a munkálatokkal. A fejlesztés 39 milliárd forintból valósul meg a gyomaendrődi 500-as szelvénytől a muronyi 822-es szelvényig tartó 32 kilométeres szakaszon.

Az érintett vonalszakaszon átépítenek három állomást (Csárdaszállás, Mezőberény, Murony), valamint az állomásokat összekötő nyíltvonalon új felsővezetéki rendszer épül ki, aluljáró épül a peronok megközelítésére, az akadálymentesítés közlekedést rámpák biztosítják. Ezenfelül Gyomaendrőd belterületén új közúti aluljáró, Mezőmegyer területén új gyalogos-kerékpáros aluljáró épül.

Jelenleg a 761-es és 822 szelvény között, tehát Muronytól Békéscsabáig zajlik a vágányfektetés a bal vágányon. Ugyancsak most készül a gyomaendrődi és a mezőmegyeri aluljáró is.

Ugyancsak a beruházáshoz kapcsolódó információ, hogy várhatóan szeptember közepén adhatják át a jelenleg is épülő vasúti felüljárót Mezőberényben. Siklósi István polgármester elmondta, a közelmúltban tárgyalt az önkormányzat a beruházás építésvezetőjével, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselőjével.

A polgármester tájékoztatta a két szakembert arról, hogy a képviselő-testület a közelmúltban döntött arról, hogy a világítás bővítésével összefüggő költségeket az önkormányzat magára vállalja. Ugyanakkor az is elhangzott a megbeszélésen, hogy várhatóan szeptember közepe a várható átadási idő. A külterületi földutak helyreállításával kapcsolatban kiderült: ahogy a vasútépítési munkálatok befejeződnek a Mezőberény-Csárdaszállás közötti szakaszon, a területen az általuk érintett részeken a földutat is rendbe teszik a kivitelezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során