Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Augusztus 02. 11:07, péntek | Belföld
Forrás: mti

Sikeresen szétválasztották egy fejüknél összenőtt sziámi ikreket Budapesten

Sikeresen szétválasztották egy fejüknél összenőtt sziámi ikreket Budapesten

Sikeresen szétválasztották a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a végső szétválasztó műtétet - az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozást - a dakkai központi katonai kórházban (CMH) helyi idő szerint csütörtök hajnalban kezdték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével.

Az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek - tudatták.

Kiemelték, amellett, hogy a két hároméves kislánynak megteremtették a jobb élet lehetőségét, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak, mert új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű "Operation Freedom"-nak (Szabadság hadművelet) elnevezett műtétsorozat első fázisában 2018-ban szintén Dakkában Hudák István vezetésével endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóér-szakaszt. A második - plasztikai sebészeti - fázis, amelynek során beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert, Budapesten Pataki Gergely vezetésével történt meg. A műtétsorozat harmadik fázisa a végső szétválasztás volt Csókay András vezetésével - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során