Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Február 19. 09:34, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Rengeteg a csapadék, de vannak veszélyei az enyhe februárnak

Rengeteg a csapadék, de vannak veszélyei az enyhe februárnak

Somogyban a múlt heti eső megakasztotta a mezőgazdasági munkát, de a hétvégén sokan újra nekiláttak. A metszésen kívül már a távolabbi jövőre gondolnak a gazdák, megkezdték az új termények szerződéskötését is.

– A 10-15 Celsius fokos hőmérséklet február közepén hihetetlenül enyhe, melynek vannak veszélyei – mondta Szalai Károly somogyaszalói gazdálkodó. – Egy lehetőségünk van: alkalmazkodunk a rendhez, amit a természet diktál. Csaknem 40 gyümölcsfánk van, hamarosan megkezdjük az őszibarack, alma és a körte metszését, de a szőlő is bőséges munkát ad.
Kora tavaszt írunk már vagy a télutó még okozhat meleg pillanatokat? Nagybocskai Tamás nagyatádi nyugalmazott vízügyi főfelügyelő szerint ezt ma lehetetlen megmondani. Február közepéig számos térségben 70-90 milliméternyi csapadék itatta a szántót: ez több, mint amit tavaly ilyenkor mértek. A szakember szerint a hó és az eső egyelőre megfelelően hasznosul: a csapadék nem a fagyott földre hullik, így a talaj könnyen befogadja a vizet. S bár helyenként, időszakosan belvizet okozhat az eső, de sok helyen szükség van a vízutánpótlásra.

– Több európai előrejelzés szerint nagyon száraz, hosszú nyarunk lesz – tette hozzá. – Mindenki készül az új idényre, amelyik kertben, ültetvényen lehet, már dolgoznak, 10 Celsius fok felett a lemosópermetezést is érdemes elkezdeni.
Trenyik Tibor, a Magyarországi Növényvédőmérnök és Növényorvosi Kamara somogyi elnöke elmondta: megyénkben a legtöbb helyen nagyobb kár nélkül, jól átvészelték a telet a növények.
– Lengyeltóti, Szőlősgyörök és Ordacsehi térségében is a gyümölcsfák és a szőlő metszésese ad elfoglaltságot – folytatta. – Fagykárt nem tapasztalni, ám az enyhe időjárás később valószínűleg érezteteti hatását. A kártevők és kórokozók bárhol bajt okozhatnak, peronoszpóra fertőzésére is számítani lehet.

Dél-Somogyi kiskertekben és a Balaton parti ültetvényeken is kihasználták a márciust idéző februárt. A siófoki Gyümölcstermesztő Zrt.-nél nagy területen termesztenek cseresznyét, meggyet, kajszi- és őszibarackot az almán és a dión kívül. Az utóbbi napokban őszi barack és a meggyfákat metszették, két-három hét múlva a lemosópermetezés következik. Volenszki Tamás termelési igazgató elmondta: egyelőre úgy ítélik meg, hogy szépen átteleltek a növények, de tartanak a hirtelen hőmérséklet-csökkenéstől. Abban bíznak, hogy a fagy vagy jégeső már már nem okoz súlyos terméskiesést.
Az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. szőlőültetvényeinek 70 százalékában már befejezték a metszést, még 40 hektárnyi Irsai Olivér és Zweigelt van vissza.
– Szerintem a szőlő jó állapotban van – közölte Tavaszi József, a társaság elnöke. – A hajtások érettebbek, s több is van belőlük, mint tavaly ilyenkor.
A korábbi évekhez képest ebben a térségben is 30-40 százalék mínuszt mutat az elmúlt időszak csapadékmérlege. Ez jót tesz a gabonának is, mely a helyszíni szemle során kedvező képet mutatott. Szépen telelt át a csaknem 800 hektárnyi búza, s hasonló állapotban van a 200 hektáron termesztett őszi árpa is. Tavaszi József szerint az átlagosnál jobb hozamokra lehet számítani.

Már érezni a tél végi zsongást a gazdaboltokban is: kiskerttulajdonosok, családi vállalkozók vásárolják a vetőmagot Kaposváron is.
– Mindenki szabadulna a kertekbe – mondta Németh Zoltán Gábor agrármérnök, a Németh Gazdabolt ügyvezetője. – Salátát, cukorborsót, sárgarépát, petrezselymet és uborkát keresnek a vásárlók, de népszerű a paprika- és a paradicsommag is, sokan otthon palántáznak. A tavasz biztos közeledtét jelzi, hogy megnőtt a műtrágya és a növényvédőszer forgalmunk, s talajfertőtlenítő szerekből is egyre több fogy. Sokan előrelátóak, s időben felkészülnek a levél-, illetve a pajzstetű ellen védekezésre.
Harsányi Miklós

Tízezer tonna új búzára szerződtek

– Somogyban elkezdtük kötni az új termésű búzára a szerződéseket – tájékoztatott Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. Eddig közel 10 ezer tonnát kötöttek le, a gabona induló ára tonnánként 47 500 forint. Ez tavaly ilyenkor 42 ezer forint volt.
A tavalyi búzából már kevés eladó maradt, a kaposvári kft. az elmúlt hónapokban 120 ezer tonnát vásárolt fel. A búza tonnájáért 42-55 ezer forintot adtak a termelőknek.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára