Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 25. 15:28, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

PwC: magasak a munkabér közterhei Magyarországon

PwC: magasak a munkabér közterhei Magyarországon

Magyarország személyi jövedelemadó (szja) rendszere európai összehasonlításban kedvező a 16 százalékos egyetlen kulccsal, de a járulékok kifejezetten magasnak számítanak, különösen amiatt, hogy nincs olyan jövedelemhatár, amely fölött már nem kell fizetni - mondta Horváthné Szabó Beáta, a PwC Magyarország igazgatója a tanácsadó cég sajtóklubjában csütörtökön Budapesten.

A PwC vizsgálata szerint az EU-ban és Svájcban az átlagos nettó jövedelem a bruttó jövedelem 76 százaléka. A progresszív jövedelemadó-rendszert alkalmazó országokban 63 százalék a nettó jövedelem úgy, hogy az szja 29, a tb-járulék pedig 8 százalék - ismertette az adatokat az igazgató. A nemzetek közti adóverseny 2010-ig élt Európában, azóta több országban jelentős mértékű, több mint egyharmados tehernövekedés tapasztalható. A növekedés leginkább Hollandiában, Szlovákiában és Lengyelországban volt megfigyelhető.
Jelenleg Európa 8 országában egykulcsos az szja, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a rendszer hosszú távon nem mindenhol tartható fenn. Például Szlovákia visszatért a kétkulcsos adózásra: a 3310 euró feletti jövedelem esetén 25 százalék a személyi jövedelemadó, a 19 százalékos kulcs mellett. Romániában 2013-ban végül nem vezették be a differenciált jövedelemadózást, amely az alacsonyabb jövedelműeket segítette volna a 12 százalékos kulccsal. Így maradt a 16 százalékos - egyetlen - adókulcs.
Imecs Attila, a PwC menedzsere egy másik témáról elmondta, a 250 ezer eurónyi államkötvényért kapható letelepedés támogatására eddig egy cég alakult a Kajmán szigeteken, amely kínai és vietnami állampolgároknak árulja a kötvényeket. A vásárló 6 hónapos tartózkodási engedélyt kap Magyarországon, ezalatt kérheti a letelepedési engedélyt, amely szabad mozgást biztosít számára az EU-ban. A letelepedési engedély iránti kérelmet a hatóság 6 hónap alatt bírálja el. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a kötvényvásárló nem felel meg a letelepedési engedélyhez szükséges feltételeknek, a menedzser azt válaszolta, hogy a tartózkodási engedély is meghosszabbítható, akár 5 évig is.

Címkék: Pénzügy-adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk