Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 29. 08:16, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Pincérből recepciós: a gyakorlat két diplománál is többet érhet

Pincérből recepciós: a gyakorlat két diplománál is többet érhet

Általános megrökönyödést okozott az idegenforgalomban dolgozók körében, hogy egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre egy most formálódó jogszabálytervezet alapján.

Nem feltétlenül pincérből lesz a legjobb szállodai portás, de akad rá példa, hogy felszolgálóból jobb recepciós lett, mint az „eredeti”. – Empátia, kommunikációs készség, ez a legfontosabb, minden mást meg lehet tanulni a gyakorlat során, ha úgy tetszik, az „életből” – véli Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgató, az említett példa előcitálója. A balatoni regionális TDM-szövetség elnöke amondó, két diploma sem minden, amikor alkalmazottat keres, maga is előbbre valónak tartja a munkatapasztalatot a végzettségnél.

Általános megrökönyödést okozott az idegenforgalomban dolgozók körében, hogy egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre egy most formálódó jogszabálytervezet alapján. Ez a következő munkaköröket érintené a turizmusonline.hu cikke szerint: szállodai portai és szobafőnöki tevékenység; utazásszervezés és -közvetítés; rendezvényszervezés; utazási irodai ügyintézés, ügyfélszolgálat, szabadidő-szervezés. Ezekben eltörölnék a szakképzettség előírását, vagyis a munkavállalók OKJ-s bizonyítvány vagy diploma nélkül is betölthetnének bizonyos munkaköröket. Elsősorban utazási irodások fejezték ki felháborodásukat az egyik közösségi oldalon. Szarvas Anikó idegenforgalmi szakértő korábban tankönyvet írt Rendezvényszervezés címmel és most úgy véli, hogy „ha egy-egy utas nincs tisztában a desztinációk elhelyezkedésével, az megbocsátható. Egy turisztikai alkalmazott azonban nem engedhet meg magának ilyet. A képzés ellehetetlenítése igenis kockázat a turisztikai szakma egészére nézve. A rendezvényszervezés óriási veszteség. Egy szálláshelyen a szállodaportás az, aki belépéskor meghatározza a vendég közérzetét, épp ezért a szállodaportás-képzés elengedhetetlen, a protokollismeretek hiánya unintelligens társadalom kialakulásának képét vetíti előre.”

Szakmabeliek szerint egyébként rendezvényszervező vállalkozás indításához már ma sem kell végzettséget igazolni. Füri Mihályné, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége etikai és jogi bizottságának vezetője a szervezet álláspontját osztotta meg a szakportállal, amikor azt mondta: nem feltétlen szükséges néhány munkakörhöz idegenforgalmi végzettség, más diplomával, bizonyos esetekben akár érettségi bizonyítvánnyal és megfelelő gyakorlattal, képzéssel jó szakember válhat valakiből.

Hoffmann Henrik is inkább ezzel ért egyet, hozzátéve: egyesével, szakmánként lehet eldönteni, hogy mely munkakörök vonhatók e körbe. – Alapvető problémáim vannak a szakirányú képzéssel – tette hozzá a siófoki szállodavezető. – Nagyon kevés a gyakorlat, így aztán frissen végzett kétdiplomás fiataloknak fogalmuk sincsen arról, hogy mit is kéne csinálni egy szállodában, illetve hogy mit is jelent valójában az idegenforgalomban dolgozni, ahol a munkaidő akkor ér véget, ha elment a vendég. A képzést így valójában (az elméleten túl) csak a gyakorlatban tudják ma megkapni a pályakezdők, így akkor és ott derül ki az is, hogy ki mire alkalmas, alkalmas-e egyáltalán arra, hogy vendégekkel foglalkozzon. Vezetői tapasztalat, az, hogy bánni tudjon tíz-húsz emberrel vagy ha valaki úgymond jó háziasszony és észreveszi a koszt, az sokkal többet ér bármilyen képesítésnél.

A minisztérium rábízná a piacra

„A képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezet átláthatósága növekedett a módosítások nyomán, másrészt számos idejét múlt, vagy nem életszerű képesítési követelmény eltörlésére került sor – válaszolta a turizmusonline.hu érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. – A 2013 során elvégzett felülvizsgálat alapgondolata az volt, hogy az állami szabályozásnak csak a minimálisan szükséges mértékben szabad beavatkoznia a piaci viszonyokba. A vállalatok nagyobb hatékonysággal képesek felismerni a képzettségre vonatkozó saját igényeiket, tevékenységüket megfelelően képesek ezekhez adaptálni, ezeken felül a munkaerőpiac megnyitásával nagyobb körből választhatják ki leendő munkavállalóikat a belépési feltételek enyhítését követően. Természetesen a munkaadó továbbra is előírhatja adott végzettség meglétét a munkavállalói számára, a magasabb szintű szolgáltatás választásának lehetősége a fogyasztók számára továbbra is

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.