Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2014. Május 29. 08:16, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Pincérből recepciós: a gyakorlat két diplománál is többet érhet

Pincérből recepciós: a gyakorlat két diplománál is többet érhet

Általános megrökönyödést okozott az idegenforgalomban dolgozók körében, hogy egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre egy most formálódó jogszabálytervezet alapján.

Nem feltétlenül pincérből lesz a legjobb szállodai portás, de akad rá példa, hogy felszolgálóból jobb recepciós lett, mint az „eredeti”. – Empátia, kommunikációs készség, ez a legfontosabb, minden mást meg lehet tanulni a gyakorlat során, ha úgy tetszik, az „életből” – véli Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgató, az említett példa előcitálója. A balatoni regionális TDM-szövetség elnöke amondó, két diploma sem minden, amikor alkalmazottat keres, maga is előbbre valónak tartja a munkatapasztalatot a végzettségnél.

Általános megrökönyödést okozott az idegenforgalomban dolgozók körében, hogy egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre egy most formálódó jogszabálytervezet alapján. Ez a következő munkaköröket érintené a turizmusonline.hu cikke szerint: szállodai portai és szobafőnöki tevékenység; utazásszervezés és -közvetítés; rendezvényszervezés; utazási irodai ügyintézés, ügyfélszolgálat, szabadidő-szervezés. Ezekben eltörölnék a szakképzettség előírását, vagyis a munkavállalók OKJ-s bizonyítvány vagy diploma nélkül is betölthetnének bizonyos munkaköröket. Elsősorban utazási irodások fejezték ki felháborodásukat az egyik közösségi oldalon. Szarvas Anikó idegenforgalmi szakértő korábban tankönyvet írt Rendezvényszervezés címmel és most úgy véli, hogy „ha egy-egy utas nincs tisztában a desztinációk elhelyezkedésével, az megbocsátható. Egy turisztikai alkalmazott azonban nem engedhet meg magának ilyet. A képzés ellehetetlenítése igenis kockázat a turisztikai szakma egészére nézve. A rendezvényszervezés óriási veszteség. Egy szálláshelyen a szállodaportás az, aki belépéskor meghatározza a vendég közérzetét, épp ezért a szállodaportás-képzés elengedhetetlen, a protokollismeretek hiánya unintelligens társadalom kialakulásának képét vetíti előre.”

Szakmabeliek szerint egyébként rendezvényszervező vállalkozás indításához már ma sem kell végzettséget igazolni. Füri Mihályné, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége etikai és jogi bizottságának vezetője a szervezet álláspontját osztotta meg a szakportállal, amikor azt mondta: nem feltétlen szükséges néhány munkakörhöz idegenforgalmi végzettség, más diplomával, bizonyos esetekben akár érettségi bizonyítvánnyal és megfelelő gyakorlattal, képzéssel jó szakember válhat valakiből.

Hoffmann Henrik is inkább ezzel ért egyet, hozzátéve: egyesével, szakmánként lehet eldönteni, hogy mely munkakörök vonhatók e körbe. – Alapvető problémáim vannak a szakirányú képzéssel – tette hozzá a siófoki szállodavezető. – Nagyon kevés a gyakorlat, így aztán frissen végzett kétdiplomás fiataloknak fogalmuk sincsen arról, hogy mit is kéne csinálni egy szállodában, illetve hogy mit is jelent valójában az idegenforgalomban dolgozni, ahol a munkaidő akkor ér véget, ha elment a vendég. A képzést így valójában (az elméleten túl) csak a gyakorlatban tudják ma megkapni a pályakezdők, így akkor és ott derül ki az is, hogy ki mire alkalmas, alkalmas-e egyáltalán arra, hogy vendégekkel foglalkozzon. Vezetői tapasztalat, az, hogy bánni tudjon tíz-húsz emberrel vagy ha valaki úgymond jó háziasszony és észreveszi a koszt, az sokkal többet ér bármilyen képesítésnél.

A minisztérium rábízná a piacra

„A képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezet átláthatósága növekedett a módosítások nyomán, másrészt számos idejét múlt, vagy nem életszerű képesítési követelmény eltörlésére került sor – válaszolta a turizmusonline.hu érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. – A 2013 során elvégzett felülvizsgálat alapgondolata az volt, hogy az állami szabályozásnak csak a minimálisan szükséges mértékben szabad beavatkoznia a piaci viszonyokba. A vállalatok nagyobb hatékonysággal képesek felismerni a képzettségre vonatkozó saját igényeiket, tevékenységüket megfelelően képesek ezekhez adaptálni, ezeken felül a munkaerőpiac megnyitásával nagyobb körből választhatják ki leendő munkavállalóikat a belépési feltételek enyhítését követően. Természetesen a munkaadó továbbra is előírhatja adott végzettség meglétét a munkavállalói számára, a magasabb szintű szolgáltatás választásának lehetősége a fogyasztók számára továbbra is

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 13:01, kedd | Külföld

Elkezdődött a tömeges oltás Szerbiában

Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás kedden Szerbiában, először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát.

2021. Január 19. 11:54, kedd | Belföld

Sok helyen mintegy 10 fokkal volt enyhébb a reggel az előző naphoz képest

Hétfőhöz képest sok helyen mintegy 10 fokkal magasabb hőmérsékleti értékeket mértek kedd reggel.

2021. Január 19. 11:00, kedd | Bulvár

Gal Gadot főszereplésével készül kémthriller a Netflixnek

A Netflix szerezte meg a Heart of Stone című kémthriller forgalmazási jogait, amelynek főszerepét az izraeli filmcsillag, Gal Gadot játssza - osztotta meg értesülését a deadline.com hollywoodi hírportál.

2021. Január 19. 09:43, kedd | Belföld

Meghalt 111 beteg, 573-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 111, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 573 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.