Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 10. 09:33, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Óvodabezárás: a helyettes államtitkár válaszolt

Óvodabezárás: a helyettes államtitkár válaszolt

Sipos Imre: A fenntartó július, augusztus hónapok kivételével nevelési évben óvodát nem szervezhet át, nem szüntethet meg.

„Lehetőleg ne most zárják be az óvodákat” – ez, a kampányidőszakra vonatkozó kormánypárti figyelmeztetés elkerülhette a siófoki városvezetés figyelmét a Hírhét szerint. A hírportál helyi kiadása arról is ír: megkapták Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár válaszlevelét a bezárásra ítélt Napraforgó óvoda ügyében. A korábbi cikkünkben általunk a Balatoni Hírmondó című, Fidesz-közelinek, de semmiképpen sem baloldali-ellenzékinek tudott új, a siófoki 4-es választókerületben ingyenesen terjesztett havilap „kistestvérének” titulált internetes portál azt is írja a siófoki fideszes városvezetésről: „A prioritásaival vannak problémák, hiszen Siófoknak fűtött főtere van, több százmilliós felújítások és látványberuházások jönnek létre.” S eközben ugye, óvodát zárna be.

Ahogyan megírtuk, tavaly előbb a Napraforgó óvoda azonnali bezárásáról döntöttek, majd egy évvel (idén nyárra) elhalasztották ezt, végül azok után, hogy csaknem hatvan aláírással tiltakoztak az érintett szülők az óvodabezárás miatt, úgy határoztak a siófoki képviselők: azt mindenképpen megvárják, míg a jelenlegi kiscsoportosok iskolába nem mennek. Májusban dönt véglegesen arról a város képviselő-testülete, hogy bezárja-e és ha igen, mikor; az önkormányzat ugyanis ekkor az idei beiratkozások tükrében ismét elemzi majd a városi óvodai helyzetet.

Az érintett szülők azt is kifogásolták, hogy nem látják biztosítottnak a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését, nevelését. Pavlek Tünde jegyző ezzel kapcsolatban korábban azt mondta lapunknak: „E téren sem lesz semmilyen törés. Ez ugyanis bármelyik óvodában megoldható, a fejlesztő pedagógusok abban az intézményben foglalkoznak a sajátos nevelési igényű gyerekekkel, ahova őket szüleik beíratták.”

Szilágyi Tamás, a Balatoni Hírmondót is kiadó társaság ügyvezetője „szülői képviseletben eljárva” fordult Sipos Imre helyettes államtitkárhoz, aki egyebek között azt írta: „A fenntartó július, augusztus hónapok kivételével nevelési évben óvodát nem szervezhet át, nem szüntethet meg. Intézményátszervezés minden olyan döntés, mely az alapító okirat módosításával jár.” Sipos azt állapította meg, hogy az autizmussal küzdő gyerekek ellátási kötelezettségének a siófoki óvodákat és bölcsődét működtető intézmény tavaly szeptemberig a Napraforgóban tett eleget, ez azonban ekkor kikerült az alapító okiratból úgy, hogy ugyanakkor „egyetlen óvodai feladatellátási helyen sem jelent meg”. Idén januárban újabb módosítás nyomán a beszédfogyatékos és az értelmi fogyatékos gyermekek ellátása megjelent az óvodák feladatai között, de a helyettes államtitkár szerint olyan ellátási formára hivatkozva, „ami jogszerűtlen és szakszerűtlen, ezért forrás sem biztosítható rá a központi költségvetésből”. Sipos Imre azt írja: Siófokon a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai ellátása „nem előkészített”. A Hírhét hozzáteszi friss információként: a helyettes államtitkár közbenjárására március elsejei hatállyal a Napraforgó óvoda alapító okirata ismét kiegészült az autista szakfeladat-ellátással.

Sipos Imre levele szerint jelenleg a siófoki óvodákban „810 férőhelyen 782 gyermeket látnak el, ha a Napraforgót bezárják, a 66 ellátottból 38 ellátása nem tudni, miként biztosított.” A Hírhét úgy véli: bár az önkormányzat szerint ez a város „legdrágább” óvodája, de a Napraforgóra jellemző vegyes csoportok lényege éppen a kis csoportokban van. „A mai, túlzsúfolt csoportszobákban a gyógypedagógusok, pszichológusok álláspontja szerint egy idő után azokon a gyermekeken is mutatkozhatnak magatartászavarra, sőt, autisztikus viselkedésre utaló jelek, akiknél az előzőekben ez nem volt kimutatható” – áll a hajmeresztő következtetés a cikkben. S azt is írják, hogy a szülők elmondása szerint már nem is olyan magasak a kiadások a Napraforgóban, mint korábban, hiszen „felmondtak a karbantartónak, megszűnt egy egész csoport, azaz két pedagógus és egy dajka távozott”.
A siófoki városháza a májusi végleges döntés előtt nem kívánja kommentálni az óvodaügyet.

Fogadóteraszról „lesnek” a rendőrök?

Lesben állva, a szomszédos fogadó teraszáról figyelik újabban a rendőrök, szabályosan állnak-e meg a szülők az óvoda előtt – panaszolták a szülők. A megyei rendőr-főkapitányság válasza szerint szabálytalan parkolások miatt valóban történtek intézkedések, több alkalommal figyelmeztetéssel éltek a rendőrök. „Az akár csak néhány percre parkoló autók a forgalmat veszélyeztetik, azon a területen kijelölt közvetlen parkolóhely nincsen, a parkolás ott szabálysértésnek minősül” – közölte a rendőr-főkapitányság.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.