Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Augusztus 19. 12:38, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Ottawa a roma menedékkérők őrizetbe vételét fontolgatja, és "tanulmányozza" a magyarországi helyzetet

Ottawa a roma menedékkérők őrizetbe vételét fontolgatja, és

A kanadai szövetségi kormány kész megfontolni, hogy őrizetbe vegyék a roma menedékkérőket, amennyiben a legutóbbi intézkedésekkel nem sikerül korlátozni a menedékkérők számát - derül ki a The Canadian Press független hír- és sajtóügynökség birtokába került dokumentumokból, amelyeket több kanadai médium is ismertetett honlapján vasárnap.

A kanadai határőrség (CBSA) belső jelentése szerint határozottabb intézkedésre lehet szükség, ha az illegális menedékkérelmek kiválasztásának és elutasításának a folyamata nem elég gyors, és nem sikerül csökkenteni az európai roma kérelmezők számát. További elrettentő intézkedéseket tanulmányoznak, és ezek között van a menedékkérők őrizetbe vétele is. A jelentés még az előtt készült, hogy a konzervatív kanadai kormány júniusban megszigorította az úgynevezett hamis menedékkérőkre vonatkozó jogszabályokat.
Az új jogszabály felhatalmazná Vic Toews közbiztonsági minisztert, hogy nevezze meg a "hamis menedékkérőket", hogy Kanadába érkezésükkor őrizetbe vehessék őket. A törvénymódosítást várhatóan az év végéig fogadják el.
Vic Toews hivatala nem közölte, hogy a minisztérium szándékozik-e ilyen intézkedéseket hozni. Szóvivője, Julie Carmichael csak annyit közölt, hogy a döntést a kanadai törvényeknek megfelelően hozzák meg.
Tavaly a legtöbb kanadai menedékkérő Magyarországról érkezett. Összesen 4442 magyar kérelmet iktattak, többségüket a kanadai hírügynökség szerint gyaníthatóan romák adták be. Szinte valamennyit elutasították vagy elálltak tőlük.
A CBSA jelentése szerint rövid távon a "leghatásosabb" megoldás a vízumkötelezettség bevezetése lenne ezen kelet-európai országok állampolgárai számára.
A határőrség jelentése szerint "egyes magyarországi kérelmezők lényegében azért utaznak Kanadába, hogy kihasználják a társadalombiztosítást, és részesüljenek az egészségügyi rendszer nyújtotta privilégiumokból".
A Magyarországról érkező menedékkérők száma rohamosan megnőtt 2009 júniusa óta, amikor a kanadai kormány vízumkényszert vezetett be Csehország állampolgárai számára, ahonnan szintén számos menedékkérő érkezik Kanadába.
A jelentés szerint a magyar menedékkérők őrizetbe vétele azt jelentené, hogy a gyermekek is rács mögé kerülnének a szüleikkel együtt. A tavalyi év utolsó tíz hónapjában a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre érkező közel 3000 ezer magyar menedékkérő háromnegyede családként érkezett.
Az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztériumának szóvivője, Bill Brown elektronikus levelében azt közölte, hogy a tárcánál számos tényezőt tanulmányoznak, mielőtt döntenének a vízumkényszer bevezetéséről, és hozzátette, hogy a minisztérium jelenleg "tanulmányozza" a magyarországi helyzetet.
Lorne Waldman, a Menekültek Jogait Védő Ügyvédek Szövetségének elnöke figyelmeztetett, hogy a törvény elfogadása esetén annak több rendelkezése ellentétes lehet az önkényes őrizetbe vételeket megakadályozó Jogok és Szabadságjogok Kanadai Chartájával. Egyes ország vagy földrajzi régió megcélozása azt eredményezné, hogy a törvényes menedékkérőket is őrizetbe vennék az illegális menedékkérőkkel együtt. Hosszú időre rács mögött maradnának, amíg az aktájukat tanulmányozzák, és lelki traumákat szenvednének el - figyelmeztetett.
http://www.985fm.ca/national/nouvelles/ottawa-pret-a-detenir-les-demandeurs-d-asile-roms-165547.html

http://www.radio-canada.ca/nouvelles/Politique/2012/08/18/001-immigration-roms-resserrement.shtml

http://www.cbc.ca/news/canada/story/2012/08/18/canada-roma-detain.html

http://www.theglobeandmail.com/news/politics/federal-government-considers-detaining-roma-refugee-claimants-report-suggests/article4487855/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik