Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 10. 22:35, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Ötszázmilliárdos üzlet: forrongás a szemétpiacon

Ötszázmilliárdos üzlet: forrongás a szemétpiacon

Feléled a Siókom, a Zöldfok jogelődje? Meglehet, ez esetben az új Siókom Kft. végzi majd a lakossági hulladékszállítást Siófokon.

De feltehetően csak ott, mert más településen az új jogszabály szerint csak az a cég szolgáltathat, amelyik már rendelkezik legalább egyéves gyakorlattal.

Forrong a szemétpiac, június 30-ig át kell alakulni azoknak a szolgáltatóknak, melyek a piacon akarnak maradni, de nem állami, vagy önkormányzati többségi tulajdonúak. Ilyen (vagy ilyen volt, nem igazán tudjuk eldönteni, melyik a helyes) a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. is, melynek átalakulásáról néhány hete még azt írtuk: „Az AVE Zöldfok Zrt. az új törvény értelmében jelenlegi formájában nem alkalmas a lakossági hulladékelszállítás végzésére. Januártól ugyanis lakossági hulladékszállítást csak többségi állami, vagy hazai önkormányzati tulajdonú, nonprofit szervezet végezhet. A zrt. legutóbbi közgyűlésén emiatt az a döntés született, hogy a társaság átalakul és létrejön az AVE Balaton Zrt., valamint a Zöldfok Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Kft. A lakossági hulladékszállítást utóbbi cég végzi majd, s várhatóan Siófok és más csatalakozó önkormányzatok kerülnek a cégben többségi tulajdonba.”

Nem sikerült a szétválás – hallottuk utóbb, rá is kérdeztünk a cégnél, valamint érdeklődtünk a siófoki önkormányzatnál is (az AVE Zöldfok Zrt.-nek az osztrák AVE volt a többségi, Siófok a kisebbségi tulajdonosa – a szerző), a városházáról jött előbb a válasz, mégpedig a következő: „A város garanciát kért arra, hogy az AVE Zöldfok Zrt. illetve a társaság leányvállalata alkalmas lesz-e a közfeladat ellátására. Amennyiben nem, a város maga gondoskodik arról, hogy a hulladékszállítás biztosított legyen. Siófok városa Siókom Kft. néven céget alapított, ami már be van jegyezve. Ha szükséges, a város a köztevékenységet ezen a cégen keresztül el tudja látni és biztosítani tudja a hulladék elszállítását Siófokon és azokon a településeken, ahol igényt tartanak rá.”

Észak-Somogy települései új szolgáltatót kereshetnek? A városházi válaszból fakadóan azt is kérdeztük az AVE Zöldfok Zrt.-től: valóban „megakadt” az átalakulás? Meg tudja adni a cég a kért garanciát a városnak? Elképzelhető, hogy nem? Ez esetben kivonulnak a lakossági szolgáltatásból? Netán a közületiből is? Ha fennmarad a cég valamilyen formában, akkor vajon a szolgáltatók mely kategóriájába soroltatik? A társaság válasza: kérdéseinkkel forduljunk a többségi tulajdonoshoz.

Miközben újabban arról hallani, hogy az osztrák AVE kivonulhat Magyarországról, napvilágra került, hogy az új törvény értelmében a szolgáltatókat három minősítési kategória (A-B-C) és három minősítési osztály (1-2-3) alapján fogják rangsorolni. A kategóriák a hulladékkezelés komplexitását jelzik, az osztályok pedig a szolgáltatás minőségének javítását célzó funkciókat mutatják és ezek alapján az önkormányzatok könnyebben választhatnak magasabb szintű szolgáltatót, akiket viszont ösztönöznek a jobb szolgáltatás nyújtására.

Nem tart attól, hogy a törvényjavaslat hatására kivonulnak külföldi szolgáltatók Magyarországról és így gondot okozhat a szolgáltatások ellátása, mivel 500-600 milliárd forintos éves üzletről van szó – ezt már Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilatkozta a napokban. Arról is beszélt: július 1-jétől csak minősítéssel rendelkező cég végezhet hulladékgazdálkodást. Úgy vélte: a cégek száma várhatóan csökkenni fog, az ellátási körzetek növekednek és mivel a szolgáltatók profitot nem termelhetnek, így a következő egy-két évben harminc-negyven százalékkal is csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja.

Schmidt Jenő: akadnak érdeklődők

Az ugyancsak osztrák Saubermacher már megvált például nagykanizsai leányvállalatától, a Saubermacher-Marcali Kft. azonban még nem alakult át, ez a cég szolgáltat többek között Tabon is. Schmidt Jenő tabi polgármester érdeklődésünkre azt mondta: ha ez nem történik meg június 30-ig sem, akkor fölmondják a kft.-vel kötött szerződést és közbeszerzési eljárást írnak ki a közszolgáltatásra. – Vannak érdeklődők, akadnak ugyanis még olyan cégek a régióban, amelyeket nem adtak el, hanem száz százalékos önkormányzati tulajdonban maradtak – így a városvezető.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni