Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 03. 10:57, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Öt és fél óra késés: a síncsavart is felszedték a vonat elől

Öt és fél óra késés: a síncsavart is felszedték a vonat elől

Legutóbb a dél-balatoni vasútvonalon lassult le a közlekedés, mivel a térségében megrongálták a jelző- és biztosítóberendezés kábeleit. Tizenöt vonat összesen 330 percet késett.

Nem működtek a vasúti jelzőberendezések – áramellátási zavarok miatt – a napokban a Zalakomár-Zalaszentjakab-Nagyrécse közötti vasúti szakaszon. Emiatt a dél-balatoni vonalon általában 20 perccel nőtt meg a vonatok menetideje. A szerelvények a biztonság érdekében csak lassabban, óránként negyven kilométerrel közlekedhettek, a vasúti átjáróknál csak öt kilométeres sebességgel gurulhattak. A fénysorompók sem működtek üzemszerűen, ezért Máv fokozott óvatosságra intette a gépjárművezetőket. Megtudtuk: az elkövetők az erősáramú kábelt rongálták meg.

– A lopást és a rongálást a lehető legkeményebben kellene büntetni, s jó lenne, ha a tettesek az utolsó fillérig megtérítenék az okozott kárt – mondta Schiszler László, a közlekedéstudományi egyesület somogyi tagozatvezetője. – Korábban a színesfémtolvajok gyakran tüntettek el értékes vagy kevésbé értékes vasúti berendezéseket, amit aztán szinte fillérekért eladtak. Bár szigorodott a törvény, de egyes esetekben úgy tűnik, hogy nem eléggé. Határozott fellépésre, következetes számonkérésre van szükség. Ez talán elrettenti a tolvajokat, bár az is igaz, hogy nem lehet minden egyes vasúti sínhez, jelzőberendezéshez őrt állítani.

A Máv Zrt. sajtóosztálya lapunkat arról tájékoztatta: a hatóságokkal végzett megelőző intézkedések – egyebek mellett értéktelenebb anyagok használata, mobil járőrszolgálat, műanyag alapanyagú táblák, elemző munkához a hatóságok heti tájékoztatása – hatásának köszönhetően a rongálások száma 2012-hez képest tavaly jelentősen visszaesett.
– Tavalyelőtt 28, tavaly öt esetben volt kábel-, illetve felsővezeték lopás – tudtuk meg. – A közlekedés biztonságát veszélyeztető események száma 71-ről 25-re csökkent.

A karbantartó- és javítócsapatnak így is akadt bőven dolga Somogyban. Kétszáz síncsavart loptak el tavaly márciusban Tab és Siófok között, Kaposvár és Kaposfüred térségében 145-öt tüntettek el. Máskor a vonatdobálások miatt indult eljárás Balatonmáriafürdőnél, Siófoknál, Balatonlellénél, illetve Balatonszentgyörgy és Balatonföldvár térségében. Zamárdi-felsőnél a sorompóoptikát festették le, Balatonmárianál és Siófoknál idegen anyagot helyeztek a vágányra.
– Úgy tűnik, nincs mindenhol állandó biztonság – emelte ki Pitz Sándor, a kaposfői polgárőregyesület elnöke. – Nálunk a helyi vasúti őrházból loptak el különféle használati tárgyakat a közelmúltban, ám jelzésünk alapján a rendőrség elkapta a feltételezett elkövetőt.
A civil szervezet vezetője – a tolvajokon kívül – különösen azokra haragszik, akik köveket, fémtárgyakat raknak a sínekre. Azt mondta: az elkövetők talán azt hiszik, hogy jópofa gyerekcsínyt követnek el, ám felelőtlen tettük könnyen súlyos balesetet okozhat.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.