Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 22. 09:57, kedd | Helyi
Forrás: sonline.hu

Nyitva a Balaton - járnak a hajók, nincs jegyáremelés

Nyitva a Balaton - járnak a hajók, nincs jegyáremelés

Az idén a Szigliget nyitotta a balatoni hajózási szezont, immár a százhatvankilencediket.

A Siófokról induló hajót Balatonfüreden fogadták nagyszombat délelőttjén, ahol fölsorakoztak a hajósok, majd Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. elnöke arról beszélt: nem emelték a jegyárakat a tavalyihoz képest.

Ahogy az ilyenkor szokás, jó szezonra számítanak, a tavalyi forgalmuk egyébként nagyjából a 2012-essel volt azonos. A forgalomnövelés érdekében vezették be például a családi jegyet, amivel két felnőtt és két gyermek hajózhat kedvezményesen. Ennek jegyében újítottak föl több hajót is, így a Szent Miklósra 15 millió forintot költöttek, az 1891-ben épült Helkára negyvenmilliót; a motor- és kormánycsere lehetővé teszi, hogy a hajó a saját tengelye körül, helyben megforduljon.

Az, hogy Siófok, Balatonfüred és Keszthely együtt ünnepli a szezonkezdetet, azt jelképezi, hogy a Balaton-parti településeknek közös az érdeke és a felmerülő gondokat együtt oldják meg – erről Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszélt az északi parti ünnepségen. Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint a Balaton akkor él, ha van rajta hajó; húsvétkor a hajózási szezonnyitó révén ébred téli álmából, kel újra életre a tó. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt az óhaját fejezte ki: egyszer majd valóban annyira fontos lesz a Balaton-régió fejlesztése, hogy az erre szánt százmilliók az ország költségvetésében külön soron szerepelnek.

Fúvószenekar, férfikórus, néptánc, ingyen sétahajó – ez volt a nagyszombati füredi körítés, megadták tehát a módját, s innentől az utasok következnek: egyelőre a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon járnak a menetrend szerinti hajók, két gyorsjárat is szeli a Balaton habjait, az első komp pedig 7 órakor indul Szántódról, az utolsó 20.30-kor Tihanyból.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.