Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Május 03. 13:27, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Nyitott Balaton: ne mondja senki, hogy zárva a magyar tenger

Nyitott Balaton: ne mondja senki, hogy zárva a magyar tenger

Szerte a Balaton-parton programok sorával készültek azok a balatoni vendégvárók, akik komolyan vették: minden korábbinál előbb kinyitnak.

Benépesült a Balaton-part a hosszú hétvégére, elindult a jövő vasárnapig tartó Nyitott Balaton akció, ennek része a Balaton Boat hajózási kiállítás is; Balatonlellén az idén több mint húsz hajót a vízen is kipróbálhatnak az érdeklődők. Pénteken nyitották meg a hajósbörzét negyven kiállító cég bemutatójával, közte a környezettudatosság terjedése miatt egyre népszerűbb elektromos hajókkal.

Különlegességként a polinéz proa-vitorlások építését is megtekinthetik az érdeklődők, kötözött-ragasztott falemezes technológiával két-három hétvége alatt elkészíthető egy ilyen, ráadásul egy használt szörfdeszka árából. A versenyproa mellett egy családiasabb túraváltozat építése is megfigyelhető, az első balatoni proák egyébként a tervek szerint a nyáron újfajta strandversenyeken mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az ősi hagyományokat megújító proa amúgy bármilyen vitorlázattal, akár irányváltós bambusz rudazattal is felszerelhető.

Szerte a Balaton-parton e közben már csütörtökön és pénteken programok sorával készültek azok a balatoni vendégvárók, akik komolyan vették: minden korábbinál előbb kinyitnak. Az idén nem mondhatja a májusi turista, hogy zárva találta a Balatont...

Három település összefogása

Balatonmáriafürdő, Balatongyörök és Szigliget fogott össze, hogy meghosszabbítsa a szezont. A három település a Balatoni Hajózási Zrt. partnerségével tavaly írta alá azt a négyoldalú megállapodást, miszerint megfinanszírozza a májusi, illetve a szeptemberi hónap hétvégenként közlekedő járatainak költségeit. A Szembe szomszédolás elnevezésű nyitáson az elmúlt évben Balatonmáriafürdő fogadta Szigligetről, Balatongyörökről az első menetrendszerinti hajóval érkező vendégeket, az idén Balatongyörök volt a házigazda. Galácz György balatonmáriafürdői polgármester felidézte három település azon szándékát, amivel a főszezonon kívül szeretné meghosszabbítani a balatoni idényt.
– Tavaly nagyon jó volt a visszhangja a korai hajóindításnak – folytatta a polgármester. – Emellett hangsúlyt fektettünk a kerékpáros turizmus erősítésére is, mivel a hajójáratok kerékpárokat is szállítanak. Balatonmáriafürdő pedig idén elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton, ennek megfelelően alakítjuk tovább a település infrastruktúráját.

A balatonmáriafürdői kikötőből kifutó hajó ünnepi indítását a Balaton M&K Fúvós Együttes kísérte.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.