Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Nyaralás a gyerekeknek, kihívás a szülőknek

Nyaralás a gyerekeknek, kihívás a szülőknek

Idén is közel másfélmillió gyerek kezdte meg vakációját a tanév végeztével. A szülőknek ilyenkor is gondoskodniuk kell megfelelő felügyeletről, ami munkájuk mellett komoly kihívást jelent. Alapítványi és nagyvállalati vezetők szerint azonban már vannak értékes céges kezdeményezések a családok ilyen típusú terheinek könnyítésére.

Magyarországon közel más félmillió olyan gyermek él, akinek a fele valamilyen oktatási intézményben tölti hétköznapjait a tanévben. A nyári szünet ideje alatt a szülőknek megoldandó feladatot jelent, hogy hogyan gondoskodjanak gyermekük elhelyezéséről, megfelelő ellátásáról és biztonságáról. Számos programlehetőség kínálkozik, a csak napközbeni felügyeletet nyújtó nyári napköziktől az „ottalvós” tábori lehetőségekig. Ezek ára széles skálán mozog, a tízezres nagyságrendtől egészen a százezres kategóriáig választhatnak a szülők, de a gyermekek több hetes nyári felügyelete még a legolcsóbb lehetőségek igénybevétele mellett is könnyedén átlépheti a százezer forintot.
Anyagi megterhelések

Hazánkban négyszázezer gyermek él három vagy több testvérével egy családban, illetve félmillió szülő neveli egyedül gyermekét*. „Az, hogy a gyermekek a nyári szünetben biztonságban legyenek, tartalmasan pihenjenek, egyéniségüket gazdagító élményekben legyen részük, minden gyermek joga kellene, hogy legyen. Ezzel szemben az egyre növekvő társadalmi különbségek közepette egyesek számára természetesek a többhetes nyári táborok, míg másoknak marad a csellengés, jó esetben a patakpart, rossz esetben a televízió. A sokgyermekes, egyszülős családok számára a hosszú nyári szünet komoly anyagi megterhelést jelent. A pályaújrakezdő nők például a nyári hónapokban a legritkábban kezdenek el munkát keresni, hiszen a gyermek(ek) felügyeletével, ellátásával kapcsolatos teendők miatt sokszor erre sincs idejük” – mondta el Keveházi Katalin, a Jól-Lét alapítvány szakmai vezetője.

A gyerekek nyári vakációja mindig nagy szervezést igényel a szülőktől, főleg, ha együtt szeretnének pihenni. „Hazánkban a jelenlegi családmodell kétkeresős rendszerre van általánosan beállítva, amelyben egyik szülő sem engedheti meg magának, hogy hónapokra hátrahagyja a munkahelyét a gyermekei miatt. Egy három év feletti gyermeknek ma Magyarországon 55-60 nap közoktatási szünet jár évről- évre, amelynek felügyeletét a szülőknek 20-30 szabadnapból kell kigazdálkodniuk” - mondta el Dr. Nagy Ágnes a Céges Családi Napközi program vezetője.

„Magyarországon még nem általánosan bevett gyakorlat az, hogy a munkába éppen visszatérő vagy a már nagyobb gyermeket nevelő szülőket különböző programokkal támogassák a munkáltatók. A Céges Családi Napközi programot pont az ilyen nehézségek megoldására alkottuk meg, amelyhez jelenleg több mint tíz hazai nagyvállalat csatlakozott. A cégekkel közösen, partneri viszonyban törekszünk arra, hogy Magyarországon is megteremtsük a munka és család egyensúlyát, illetve azt, hogy a családos munkavállaló a munkáltatók szemében is értéket képviseljen” – tette hozzá Dr. Nagy Ágnes.

A hazai nagyvállalatok közül is egyre többen kívánnak segíteni a gyerekek nyári elhelyezésével kapcsolatban. A Magyar Telekom idén hetedik alkalommal hirdette meg a „Nyakunkon a nyár!” gyermektáboroztatási programját, amelynek keretében a telekomos szülők gyermekei számára kínál kedvezményes nyári táborozási lehetőségeket. A szolgáltató 2012-ben 389 gyerek nyári táboroztatásához járult hozzá, akik közel 50 különböző tábori lehetőség közül választhattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során