Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 26. 08:21, szerda | Helyi
Forrás: likebalaton.hu

Nincs halászat a Balatonon

Nincs halászat a Balatonon

A horgászok minden félelme ellenére egyelőre nem folyik halászat a Balatonon. A vízen lévő hajókról a süllőfészkeket vigyázzák.

A vidékfejlesztési miniszter tavaly december eleji bejelentését követően mindennemű halászati tevékenység megszűnt a Balatonon. Jelenleg a Balaton halgazdálkodásának átalakításán dolgoznak, amelyben nem szerepelnek a horgásztársadalom részéről erősen kifogásolt halászati módszerek alkalmazása, kaptuk a tájékoztatást a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-től.

A tóba korábban kerültek olyan idegenhonos halfajok, melyek kedvezőtlen hatást gyakoroltak az őshonos halállományokra. Mindannyiunk érdeke, hogy ezek, melyek közül a legnagyobb problémát a busa okozza, mielőbb „kikopjanak” a tóból.

A busa fogásának egyik lehetséges és eredményes módszere az úgynevezett állított hálós halászat. Ez a technológia szelektívnek tekinthető, de a nagy testű busák mellett a hasonló méretekkel bíró őshonos halak (ponty, süllő) is fennakadhatnak benne. Éppen ezért a Balaton halgazdálkodásának megújítását célzó tervekben ezzel a halászati módszerrel nem számolnak. A horgászok részéről sok kifogás érkezett a zsákhálós (vontatott hálós) keszeghalászat miatt is, ezért ez a módszer sem szerepel a balatoni halgazdálkodás megújítását szorgalmazó terveik között.

A cég leszögezte, a Balatonon december elejétől nem folyik halászati tevékenység. Jelenleg a Sió-zsilipnél kilépő vízre elhelyezett angolnacsapda működtetésére, valamint a süllő szaporodását elősegítendő, borókafészkek kihelyezésére, mozgatására van halászati engedélyük. Ez utóbbi tevékenység a március 21-én vízre került hajójuk kizárólagos feladata.

Forrás: veol.hu

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése