Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 03. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Nem dől össze a siófoki kórház, munkába állhat a daru

Nem dől össze a siófoki kórház, munkába állhat a daru

Másfél éve csak a szél fújja az óriásdarut a siófoki kórház épülő szárnya fölött, de rövidesen újra dolgozni is kezd: kedden bejelentették, hogy folytatódhat az építkezés.

Hétfőn a kivitelező és a kórház közötti szerződést írták alá, kedden pedig Zombor Gábor, az új egészségügyi államtitkár jelenlétében jelentették be az érdekeltek a siófoki kórházban: elhárult minden akadály a közel hárommilliárd forintos beruházás befejezése elől. Inczeffy István főigazgató „megtorpanni látszóként” jellemezte az 2012 augusztusában átmenetileg, majd 2012-2013 telén máig tartóan félbemaradt építkezést. A kivitelező azért vonult le tavaly februárban végleg a munkaterületről, mert a helikopter-leszálló áttervezése során felmerült statikai aggályokra nem kapott megnyugtató választ. A keddi sajtótájékoztatón kiderült: a szükséges vizsgálatokat elvégezték, ahogyan Balázs Árpád siófoki polgármester fogalmazott, „immár bizonyos, hogy nem fog összedőlni”.

A folytatáshoz (melynek a vége Witzmann Mihály országgyűlési képviselő szavai szerint a jövő ilyenkori szalagátvágás) a város önkormányzata annak ellenére, hogy már nem az intézmény fenntartója, 200 millió forinttal, az államtitkárság pedig kétszer 149 millió forinttal járult hozzá, s egy kisebb összeget a hazai kórházakat fenntartó szervezet, a Gyemszi is hozzátett. Inczeffy István azt mondta, örömteli pillanat ez, Witzmann Mihály pedig azt: ismét a rajtvonalon állunk és már az ördög se tudja elvenni tőlünk, hogy sikeresen végigvigyük a beruházást.

Magasabb komfortfokozat, betegbarátabb környezet, modern eszközpark – Inczeffy István, a siófoki kórház főigazgatója szerint ez vár majd orvost és beteget a várhatóan egy év múlva befejeződő bővítés és korszerűsítés végén. Zombor Gábor államtitkár azt emelte ki a keddi siófoki sajtótájékoztatón: nyáron igen komoly sürgősségi ellátási feladata van az intézménynek, ennek a színvonalát javítja lényegesen az új osztály kialakítása az új épületben. Példaértékűnek minősítette az összefogást a továbbépítés érdekében a város, az országgyűlési képviselő, a kórház és a fenntartó között. Török Krisztina, a kórházakat fenntartó Gyemszi igazgatója szerint „azért is nagyon megérdemlik a betegek és a dolgozók is a modernebb körülményeket Siófokon, mert ezzel a kórházzal e félbemaradt építkezésen kívül semmilyen probléma nincsen, hiszen igen jól gazdálkodik”.

Balázs Árpád siófoki polgármester arról beszélt: hosszú időbe telt, míg a valóságos műszaki megoldást megtalálták a statikai kérdésekre. – Két közbeszerzést is le kellet bonyolítani, egyiket a tényleges statikai vizsgálatok miatt, a másikat a továbbépítés kivitelezőjének a kiválasztására. A különleges talajviszonyokat is figyelembe kellett venni a Sió-csatorna közelsége miatt. Nem lehetett tudni, hogy az üledékes balatoni homokréteg mennyire állékony, mozog-e vagy sem, ezt csak valóságos talajmechanikai vizsgálatokkal lehetett kideríteni.
A városvezető azt is hangsúlyozta: a kórházbővítés új munkahelyeket is teremteni fog.

Inczeffy István főigazgató és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is a hosszas közbeszerzési határidőkkel indokolta a másfél évnyi csúszást, a főigazgató hozzátette: amikor felmerült, hogy esetleg nem lesz biztonságos az új épület, akkor nem lehetett más választásuk, mint a végére járni ennek és eljutni oda, ahol most tartanak, amikor immár kijelenthető, hogy bizonyosan biztonságos.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.