Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2020. Február 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti

Négy kínai ellen emelnek vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért

Négy kínai ellen emelnek vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért

Washington a kínai haderő négy tagja ellen emel összesen kilenc rendbeli vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért az úgynevezett Equifax-botrányban

- jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján William Barr amerikai igazságügyi miniszter. A tárcavezető különösen komolynak minősítette az atlantai székhelyű Equifax hitelbíráló számítógépes rendszerébe még 2017-ben történt behatolásokat, mert a hackerek 145 millió amerikai társadalombiztosítási adatait és más, rendkívül érzékeny, a többi között amerikai kereskedelmi információkat loptak el.

"Ez az amerikai emberek magánjellegű információiba történt, előre megfontolt szándékkal elkövetett és átfogó erőszakos behatolás volt" - fogalmazott William Barr, és közölte, hogy a négy feltételezett hacker a kínai haderő tagja, bár nem nevezte meg őket.

Az Equifax-botrány 2017 szeptemberében tört ki, amikor a hitelbíráló maga is megerősítette, hogy egy Apache Struts nevű web-alkalmazáson keresztül sikerült a támadóknak bejutniuk a rendszerébe, ahonnan mintegy 145 millió amerikai érzékeny személyes adatait lopták el. A társadalombiztosítási számmal például orvosi adatokhoz és bankszámlákhoz is hozzá lehet férni.

"Ezeknek az adatoknak gazdasági értékük van, és eltulajdonításukkal a tolvajok jelentős mértékben segítették a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos kínai programot" - jelentette ki William Barr.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója még pénteken arról beszélt egy konferencián, hogy Kína "komoly fenyegetést" jelent, mert "élen jár a legújabb innovációk ellopásában". Wray szerint Kína a mezőgazdaságtól az orvostudományig, a gazdaság legkülönbözőbb ágazataiból gyűjt információkat a hagyományos hírszerzés eszközeivel és kibertámadásokkal.

Címkék: adat, amerika, kína, vádemelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Tűzoltó sérült meg egy felrobbant kézigránáttól Horvátországban

A tűzoltó épp egy kigyulladt ház oltásában vett részt kedden a közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovac), amikor egy felrobbanó kézigránáttól súlyos sérüléseket szenvedett.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.