Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Február 14. 11:44, péntek | Helyi
Forrás: sioport.hu

Mit adnak az adózók Siófoknak

Mit adnak az adózók Siófoknak

A közel 7 milliárd forintos költségvetésű város bevételeinek meghatározó része származik a vállalkozások adóforintjaiból.

Tavaly összesen 2,96 milliárd forint folyt be az iparűzési-, az építmény-, az idegenforgalmi-, és a gépjármű adókból.Ez közel 5 százalékos emelkedést mutat az előző évi adathoz képest, ami örvendetes tény, nemcsak a 137 millió forintnyi többlet miatt, hanem mert tükrözi a siófoki vállalkozások életképességét, erősödését, válságból való kilábalását is.

Siófokon 2580 társas és 1542 egyéni vállalkozó tevékenykedik jelenleg. Tavaly a felszámolás, végelszámolás vagy kényszertörlés 298 vállalkozást érintett, ugyanakkor 426 – többnyire a turizmussal összefüggő - vállalkozás létesített telephelyet vagy jelentkezett be a városba. A település a környezetszennyezést nem kívánja és nem is tudja tolerálni az üdülőövezethez tartozása miatt, így ez a probléma nem jellemző sem a meglévő, sem a betelepülő vállalkozásaira.

„Siófok stabil gazdálkodásához nagymértékben hozzájárulnak az adók, ezért az adópolitikánk régóta azt a célt szolgálja, hogy új befektetőket vonzzunk ide, az ittlévőket pedig megőrizzük” – nyilatkozta Balázs Árpád polgármester a Siófoki Híreknek. Hozzátette; stabilak, kiszámíthatóak és szolidak a város által kivetett adók. Az iparűzési adó mértéke például egy évtizede nem változott, az önkormányzatok által kivethető adónemekből pedig hárommal nem is él a város. A befolyó pénzekből egyebek közt olyan infrastruktúra-fejlesztések történtek és történnek, amelyek segítik, javítják a helyi vállalkozások körülményeit is. Alapvetően jellemző, hogy a vállalkozások együttműködése jó az önkormányzattal. A Balaton régió települései között egyedinek számít, hogy Siófokon a feldolgozóipar és az olajipar is jelen van, így nem csak az idegenforgalom számít húzóágazatnak.

A város vezetése arra számít, hogy idén is tart a kedvező tendencia, és tovább erősödnek a siófoki vállalkozások, így pár százalékkal több adóbevétel szerepelhet az ez évi költségvetési tervekben.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.