Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Június 10. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mentik vagy nem mentik? ez itt a kérdés

Mentik vagy nem mentik? ez itt a kérdés

Minél hamarabb kapnak nemzetközi mentőcsomagot a spanyol bankok, annál könnyebben kezelhető a dél-európai országban kialakult helyzet.

Ha ugyanis a spanyol kormány egymaga kezdi a bankok feltőkésítését – mint ahogy erre példát láttunk a harmadik legnagyobb hitelintézet, a Bankia kapcsán – könnyen Írország sorsára juthat a hispán ország az Equilor elemzői szerint.

Az államadósság ugyanis még bőven a kezelhető tartományban mozog a GDP 70 százaléka alatt, a fő probléma a magas, 200 százalék feletti külső eladósodottság gyenge gazdasági növekedési potenciállal és rendkívül magas munkanélküliséggel párosítva. Ebből fakad a bankok baja, és ezért szorulnak mihamarabb feltőkésítésre. Erre a kockázatra hívta fel a figyelmet a Fitch is, mikor 3 fokozattal BBB-re minősítette a spanyol hosszú lejáratú államadósság besorolását. A hitelminősítő szerint alap esetben 60 milliárd euró, negatív szcenárió esetén 100 milliárd euróra rúghat a bankok megmentésének összege. Külső segítség nélkül a Fitch szerint pár éven belül 95 százalékra emelkedhet a spanyol államadósság, és a jelenlegi magas kamatszint mellett fenntarthatatlan lenne a refinanszírozás. Egy mentőcsomag erre a problémára jelentene gyógyírt, hiszen az EFSF európai mentőalap sokkal olcsóbban jut forráshoz, mint a spanyol állam. A 10 éves spanyol állampapír hozam ugyanis jelenleg a kritikusnak tartott 6 százalék felett tartózkodik. Az EFSF kerete 440 milliárd euró, ami a jelenlegi helyzetben bőven elegendő a spanyol banki problémák orvosolására. Összességében tehát pozitívan értékelnék az elemzők, ha Spanyolország nemzetközi mentőcsomagot kapna, így elkerülhető lenne ugyanis egy adósságspirál. Egy ilyen lépés ismét lendületet adhatna a hét végére elfáradó tőzsdéknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.