Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már hetekkel korábban felismerhetők a hirtelen szívhalál jelei

Már hetekkel korábban felismerhetők a hirtelen szívhalál jelei

A közelgő hirtelen szívmegállás tünetei már egy hónappal bekövetkezte előtt felismerhetőek - állítja egy tanulmány, amelyről a Fox News számol be. A hirtelen szívmegállás elsősorban középkori férfiakat érint, s az érintettek csupán 9,5 százaléka éli túl.

A hirtelen szívmegállás túlélésére akkor van esély, hogyha a páciens azonnal cardiopulmonalis újraélesztést (CPR) kap és defibrillátor segítségével a szív normál ritmusa visszanyerhető. Mivel korábbi tanulmányok a hirtelen szívmegállást megelőző óra tüneteire koncentráltak, az új kutatás arra volt kíváncsi, hogy azok már akár hetekkel a bekövetkezte előtt felismerhetőek-e.

A vizsgálat keretében 567, hirtelen szívmegállást szenvedő páciens adatait gyűjtötték össze, megkérdezték családtagjaikat, hogy az azt megelőző hetekben milyen tüneteik voltak. Azt találták, hogy 53 százalékuknak volt mellkasi fájdalmuk, légszomjuk, szapora szívverésük, emellett néhányuk szédült is.

A tünetek 80 százaléka a hirtelen szívmegállást megelőző 4 héttel korábban jelentkezett, s bár a legtöbb páciensnek koszorúér-betegsége volt, csak mintegy felüket kezelték a problémával.

Tehát ha a fenti tüneteket tapasztalja, ne késlekedjen, azonnal forduljon orvoshoz, mielőtt még késő lenne!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal