Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2017. Március 13. 11:29, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Magyarország az önvezető járművek kutatási központja

Magyarország az önvezető járművek kutatási központja

Magyarország az önvezető járművek és az ahhoz tartozó távközlés kutatási központja

- jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Lepsényi István az M7-es autópálya és Zalaegerszeg között tervezett okos útszakasz építéséről közölte: a fejlesztés célja, hogy azok az önvezető járművek, amelyek jól teljesítenek a zalaegerszegi tesztpályán, a gyorsforgalmi útszakaszon is közlekedhessenek. Ez az útszakasz lesz az intelligens autópálya rendszer első szakasza.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a tervek szerint 15 év múlva már olyan gépjárművek közlekednek majd, amelyekbe már nem is kell beülnie a vezetőnek. Mindez azonban óriási mennyiségű technikai fejlesztést igényel egyebek mellett a járműgyártóktól, az infrastruktúrától és meg kell alkotni az okos városokat (smart city) is.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a zalaegerszegi tesztpályáról kiemelte: Európában nincsen olyan tesztpálya, ahol ki lehet próbálni az úgynevezett autonóm, önvezető járműveket. A zalaegerszegi tesztpálya egy teljesen egyedi lehetőség.

A pálya első szakaszának építése 2018 első negyedévében indul és remélhetőleg jövő év végére már össze lehet majd kapcsolni a tesztpályát az intelligens útszakasszal.

Az M7-es autópályát és a zalaegerszegi tesztpályát összekötő útról elmondta: az okos utak adatokat gyűjtenek a környezetükről, a forgalomról és továbbítják azokat az okos útszakaszokon közlekedő intelligens járműveknek.

Lepsényi István hozzátette: az okos út és a tesztpálya is állami forrásból valósul meg, a tesztpálya építésére már 6 milliárd forintot átutaltak.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.