Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Augusztus 26. 10:18, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Luxus Siófokon: turisták elől elzárt sziget

Luxus Siófokon: turisták elől elzárt sziget

Legutóbb az augusztus 20-i szoboravatón döbbenhetett rá az ünneplő közönség: micsoda luxus, hogy a hajózási társaság műszaki bázisa foglalja el a siófoki kikötői szigetet ahelyett, hogy a turizmus szolgálatában állna.

A Horthy Istvánra emlékező Ad astra szobor a szigetnek abba a csücskébe került, ahová a legjobb a rálátás a mólóról (nagyjából ott állt 1943-as felállítása után is, akkor ott a Magyar Atlétikai Club telephelye volt). Mégis csak más lenne azonban, ha bárki bármikor körbejárhatná.

Éppen a hajózási sziget szabaddá tétele kapcsán robbant ki a nagy balatoni vita a minap Füred és Siófok között. Ahogyan megírtuk, a Balatoni Hajózási Zrt. kiköltözne onnan, megvásárolná a korábban a halászati társaság által használt, ma a siófoki önkormányzat cégének, a Balaton-parti Kft.-nek a tulajdonában lévő telephelyet műszaki bázis céljára. Megírtuk, hogy az ügylet a hajózási társaság közgyűlésének jóváhagyása nélkül köttetett meg a város és a zrt. között, ezért Bóka István balatonfüredi polgármester Halmos Gábor, a hajózási társaság nemrég kinevezett vezérigazgatójának leváltását javasolta. Amikor azonban emiatt (is) összeült volna a közgyűlés, arra végül (előre egyeztetve persze) egyetlen tulajdonosi képviselő, azaz polgármester sem ment el...

Szerelőcsarnokok, gépmatuzsálemek, iroda- és barakképületek, sólyatér a hajók javítására – ez ma a sziget, parányi zöld sarkában áll augusztus 20-a óta az Ad astra. Terv több is született már a terület felszabadítására, 2010-ben például az epiteszforum.hu is közölte Lakatos Vera ezzel kapcsolatos diplomamunkáját. Az ifjú tervező a zsilip köré-fölé képzelte el a hajójavító bázist. „Siófok kiemelkedő, turisták által leginkább látogatottabb részén helyezkedik el, a Sió-csatorna torkolatában kialakított, vízzel körülvett mesterséges szigeten és közvetlen környezetében. A sziget jelenleg közforgalom elől elzárt, területén helyezkedik el a Balatoni Hajózási Zrt. teljes műszaki bázisa. A területen található a Balaton két legfontosabb ipari műtárgya, a vízleeresztő zsilip és a hajóáteresztő zsilip – áll a tanulmányban. – A műszaki bázisnak innen menni kell, bár a döntés megosztja a közvéleményt. Megérthető, hiszen e terület bekapcsolható a város vérkeringésébe, kiváló építészeti ötletek során hasznosítható, turistacsalogató, kulturális és szórakoztató központtá válhat szállodákkal és változatos szórakoztató helyekkel (kaszinó, étterem, ahogy azt tervezik).”

„Jelenleg a terület illetve a Sió-csatorna kettészeli a várost, és ezáltal a partot is Arany- és Ezüstpartra osztja, megszakítva a több kilométer hosszú parti sétányt – taglalja Lakatos Vera. – A sziget jelenleg a Balaton teljes hajóflottájának a műszaki állapotáért felelős. A Balatoni Hajózási Zrt.-nek több tucatnyi hajója van. A hajókat folyamatosan karbantartani, javítani szükséges, hogy a személy- és teherforgalom folyamatos és biztonságos, de ugyanakkor gazdaságos legyen. A tervemben az itt található hajóáteresztő zsilipet mint szárazdokkot használtam fel és mellé helyeztem el a kiszolgáló és műszaki funkciókat egy épületbe integrálva. A műszaki bázis egy épületbe tömörülve tartalmazza a zsilipelés lehetőségét, de ugyanakkor a nem hajózott zsilipet felhasználja a karbantartási munkálatokra. A javításra váró hajó a zsilipkamrába beúszik, majd a víz kieresztésével könnyedén hozzáférhető akár a fenéklemez is. A galériaszint sokszorosa a műhelynek, ennek az az oka, hogy a ritkaságszámba menő zsilipelést nagy számú közönség tudja követni.”

Eredeti ötlet, még ha aligha valósul is meg. Ami tény: a város a hajózási zrt. jelenlegi telephelyét turistákkal szeretné benépesíteni. Huszonkét évvel ezelőtt üdülési területnek nyilvánította és ehhez ragaszkodik is az önkormányzat, tudtuk meg Balázs Árpád siófoki polgármestertől. – Nem szeretnénk még egyszer olyan jelenetnek részese lenni, mint amikor egy alkalommal a Balatoni szezonnyitón az éppen homokfúvással foglalkozó dolgozók beterítették az ünneplő közönséget, kulcsátadásos minisztertől polgármesterig.

Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója úgy kalkulál: jóval kisebb alapterületen, jóval gyorsabban, gazdaságosabban üzemelhetnek a hajdani halászati telepen. A felszabaduló területen pedig akár a vitorláskikötő bővítése is szóba jöhet.

Balázs Árpád arról is tájékoztatott: az 1947-ben épült zsilip korszerűtlen, a hajózásit és a vízleeresztő zsilipet is megszüntetik, s jó néhány méterrel a város felé közelítve építenek egy nagyot, megnövelve a kikötő vízfelületét. Siófok középtávú fejlesztési terve is önálló projektként tartalmazza a sziget fejlesztését, amelyre a következő uniós fejlesztési időszakban, 2014-2020 között várhatóan támogatást is igénybe lehet venni. Ennek lenne része lehet az új Sió-zsilip építése is. A műszaki telepet, a sólyateret, ahol a hajók javítását végzik, ki kell telepíteni onnan, azért is, mert a szigeten hosszú távon semmilyen ipari létesítmény nem tartható fenn. Egyrészt közúton nem közelíthető meg, másrészt a Balatonra vonatkozó környezetvédelmi szabályoknak sem felel meg, harmadrészt ugye a sziget területét a város az üdülőterületek közé sorolta be. A vízügyi kormányzat egyébként a zsilip felújítását kiemelten támogatott projektként terjesztette elő a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakra.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.