Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 22. 09:11, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Lemond a Volán 21 millióról - ingyenbérlet a kispapáknak is

Lemond a Volán 21 millióról - ingyenbérlet a kispapáknak is

Lemondott a Kapos Volán Zrt. 21 millió forintról, melyet elméletileg a siófoki önkormányzat fizetett volna a volántársaság számára.

Ahogyan megírtuk, Siófok egy évre, ez év végéig hosszabbította meg szerződését a Kapos Volánnal a helyi tömegközlekedésre azt követően, hogy a város által kiírt pályázatra nem akadt jelentkező.
Tíz százalékos bevételcsökkenésről számolt be a zrt. a 2012-eshez képest a siófoki képviselő-testületnek; 75,5 millió forintos bevételt produkáltak 2013-ban. A társaság illetékesei megjegyezték: a bevételcsökkenésben jelentős szerepet játszott a helyi autóbusz-közlekedés normatív támogatásának megszűnése, s az önkormányzati támogatás elmaradása. Összköltségük tavaly 114,8 millió forintra rúgott, veszteségük 39 millió forint.

Pozitívum – olvasható a beszámolóban –, hogy a siófoki helyi közösségi közlekedést kiszolgáló járműpark az év végére jelentős mértékben megújult a Balaton-parti Kft. által beszerzett és a Kapos Volán részére üzemeltetésre átadott négy új Credo típusú autóbusz forgalomba állításával.
A szolgáltatót a valós veszteségeinek megfelelő veszteség-kiegyenlítés illeti meg – ez állt a város és a Kapos Volán közötti, 2013. december 31-én lejárt szerződésben. Tavaly októbertől azonban a Volán díjfizetés ellenében használhatja a siófoki autóbusz-pályaudvart. E díj, valamint a 2012-es és 2013-as Volán-veszteség (31, illetve 39 millió forint) egyenlege 21 millió forintot mutat a Volán javára, melyről azonban a társaság lemondott.
A siófoki képviselő-testület arról is döntött: a kismamabérletet a „kispapákra” is kiterjeszti. Azaz ha nem az anya, akkor az apa is igényelheti a múlt hónapban bevezetett ingyenes buszbérletet, amennyiben siófoki lakcímmel rendelkezik és saját háztartásában neveli a három évesnél fiatalabb gyermekét. Lakossági jelzésre kibővítették az ingyenbérlet átvételére kijelölt napok számát is: a hónap első három munkanapján ügyfélfogadási időben lehet átvenni a városháza ügyfélszolgálatán.

Utasbosszantó - a szerző kommentárja

Tömegközlekedés, ha szó szerint vesszük e fogalmat, akkor Siófokon a kiliti városrész viszonylatában létezik ilyen, a törekiek például többször is kénytelen voltak szembesülni azzal a véleménnyel: oda talán még taxinak is jobban megérné kimenni, mint a busznak.Vagyis a siófoki helyi buszközlekedést évről-évre növekvő veszteséggel bonyolító szolgáltatónak egyedül a kiliti vonal érheti meg, így tán másként kezelendő egy-egy onnan érkező utaspanasz is. Mint például ez: munkába és iskolába járó olvasóink szerint a reggel nyolc óra előtt néhány perccel beérő járat igazi utasbosszantó, hiszen éppen nem lehet vele (legalábbis biztosan) nyolcra munkahelyre-iskolába érni. Néhány percen múlik, márpedig ennyin nem múlhat, ha 21 millión se múlik semmi...

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.